dinsdag 5 mei 2020

Eerste exportzending bananen vanuit Suriname naar Barbados

Minister Parmessar (LVV) werkt aan intensivering samenwerking met Barbados


Minister Rabin Parmessar van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, (LVV), werkt aan intensivering van de samenwerking tussen Suriname en Barbados. Diverse gesprekken tussen de landen hebben ertoe geleid, dat ze elkaars markten hebben bezocht en hebben uitgewerkt welke behoefte er bestaat en waarop ingespeeld kan worden om de handelsrelatie op gang te brengen, aldus het ministerie van LVV zondag 3 mei 2020 in een persbericht. 

De bewindsman was eind februari met een delegatie van agrarische ondernemers en exporteurs op Barbados. Tijdens dat bezoek zijn handelszaken als Supermarkt Carlton en Massy bezocht en zijn gesprekken gevoerd over de mogelijkheid voor het exporteren van Surinaamse producten. Uit de gesprekken bleek, dat Barbados een interessante markt is voor een aantal Surinaamse producten.

In aanwezigheid van de minister zijn gesprekken gevoerd tussen de Surinaamse ondernemers met het bedrijfsleven. Hierbij zijn ook de belemmeringen besproken, zoals de logistieke aspecten en de phytosanitaire voorwaarden waaraan voldaan dient te worden. Na terugkomst is de afgelopen weken intensief gewerkt aan het oplossen van de belemmeringen en zijn eveneens de logistieke mogelijkheden in kaart gebracht.

Dit heeft erin geresulteerd dat op 1 mei het staatsbedrijf FAI NV de eerste export. van twee 40 ft containers met bananen van premium quality naar Barbados heeft plaatsgevonden.

LVV verwacht dat spoedig ook andere producten zullen worden geëxporteerd naar Barbados.

Suriname heeft tijdens de landbouwtentoonstelling Agrofest 2020 op Barbados producten getoond die geëxporteerd kunnen worden naar Barbados. De deelname van Suriname heeft grote interesse gewekt bij ondernemers in Barbados, aldis LVV. Het doel van de participatie aan de beurs was om samenwerkingsverbanden tot stand te brengen tussen de agrarische ondernemers uit Suriname en Barbados. Dit past binnen het bilateraal Brokopondo Programma tussen Suriname en Barbados, waarbij de samenwerking op agrarisch gebied verankerd is en moet leiden tot vergroting van de productie en onderlinge handel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten