dinsdag 5 mei 2020

Brunswijk (ABOP) verbaasd over tweede stembureau in ressort Moengo Tapu

'Men wil gewoon frauderen, want al die jaren is er gewoon gestemd in Moengo Tapu'


Ronnie Brunswijk, voorzitter van de ABOP, is er niet over te spreken dat er nog een stembureau komt in ressort Moengo Tapu. Hij heeft vernomen dat de oproepingskaarten opnieuw gedrukt zullen worden om een deel van de mensen in Adjoemakondre te laten stemmen. 'Men wil gewoon frauderen, want al die jaren is er gewoon gestemd in Moengo Tapu', zegt Brunswijk vandaag, dinsdag 5 mei 2020, op Starnieuws. 

'De oproepingskaarten zijn weer meegenomen. Dit kan gewoon niet. Ik zal niet toestaan dat er fraude wordt gepleegd', zegt de politicus.

Districtscommissaris (dc) Freddy Daniel van Marowijne-Noordoost zegt, dat hij op basis van eerder uitgebrachte rapporten het ministerie van Binnenlandse Zaken had geadviseerd om nog een stembureau in te richten voor ressort Moengo Tapu. Er stemmen daar ongeveer 700 personen. De recreatiezaal die als stembureau wordt ingericht, is midden in het dorp.

Volgens de dc is het met de Covid-19 situatie moeilijk om de veiligheid van eenieder te garanderen en voldoende afstand van elkaar te nemen. 'Er is geen sprake van dat wij willen frauderen. Er was een ter inzagelegging van de kiezerslijsten. Iedereen had kunnen inzien wie allemaal op de kiezerslijsten voorkomen. Ik heb voorgesteld aan Binnenlandse Zaken om nog een stembureau in het ressort in te richten. Men heeft de brief aanvankelijk over het hoofd gezien.'

Hij heeft intussen begrepen van Binnenlandse Zaken, dat zijn voorstel om nog een stembureau op te zetten op Adjoemakondre goedgekeurd is. Alle voorbereidingen zullen vandaag worden getroffen.

Brunswijk zegt de zaak absoluut niet te vertrouwen. 'Indien dat stembureau verplaatst wordt, of besloten wordt nog een stembureau in te richten in Adyumakondre, zal ik daar persoonlijk aanwezig zijn op de verkiezingsdag. Geen enkele vreemdeling die niet in het gebied woont, zal die dag daar kunnen stemmen.' 

Hij merkt op dat ABOP alert is. 'Men gaat niet door te frauderen verkiezingen winnen', stelt hij.

Daniel zegt dat hij geen tijd heeft voor allerlei verhalen die verspreid worden. De oproepingskaarten van Moengo Tapu zullen besteld worden, terwijl voor Adjoemakondre nieuwe oproepingskaarten gedrukt zullen worden. Dit is nodig om mensen veilig te laten stemmen, zegt Daniel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten