vrijdag 1 februari 2019

Leger Mexico vernietigt explosieven buiten raffinaderij in Guanajuato

President Lopez Obrador: 'Ik laat mij niet  intimideren door explosieven en bedreiging'

Lopez Obrador bindt met leger strijd aan met bendes achter brandstofdiefstal


President Andres Manuel Lopez Obrador zei vrijdag 1 februari 2019, dat hij zich niet laat intimideren door explosieven en een bedreiging gevonden in de buurt van een raffinaderij in de centrale staat Guanajuato.

Guanajuato is een van de hotspots van Mexico voor massale brandstofdiefstal, dat Lopez Obrador heeft geprobeerd te bestrijden door het leger in te zetten. 'We zwichten niet voor enige provocatie', zei Lopez Obrador. 'We gaan geen aandacht schenken aan intimidatie.'



De regering had aanvankelijk de explosieven die zich in een pick-up truck bevonden buiten een raffinaderij in de stad Salamanca als nep gekarakteriseerd. Maar, het leger bevestigde later dat ze echt waren, ook al vormden ze geen gevaar. Het legde niet uit waarom.

Een woordvoerder van het leger zei donderdagavond, dat soldaten de explosieven veilig vernietigden.

Een bericht dat naar verluidt afkomstig was van de leider van een brandstofdiefstal in Guanajuato bedreigde Lopez Obrador en werd op enige afstand van de raffinaderij opgehangen. Het leek op de explosieven te slaan.


Drugskartels hebben al lang dergelijke strategieën gebruikt om rivalen en autoriteiten te intimideren, spandoeken te hangen van viaducten en dreigende aantekeningen te maken.

Brandstofdiefstal in Mexico vindt plaats op industriële schaal en is uiterst lucratief. Vorige maand meldde de regering, dat er 14.894 illegale kranen werden aangetroffen op pijpleidingen in 2018. In januari sloot de regering de stroom van verschillende belangrijke pijpleidingen door het hele land af, waardoor een tijdelijk tekort ontstond dat dagen lang bij benzinestations lange rijen veroorzaakte. Soldaten en mariniers patrouilleren nu bij pijpleidingen door het hele land.

De schijnbare dreiging van donderdag leverde nieuwe vragen op over de veiligheid van Lopez Obrador. Hij heeft het equivalent van de Amerikaanse geheime dienst ontbonden en opnieuw het idee verworpen dat hij meer veiligheid nodig had. 'Hij die vecht voor gerechtigheid heeft niets te vrezen', zei Lopez Obrador.

(Suriname Mirror/(Sinembargo/Twitter/Prensa Latina)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten