vrijdag 1 februari 2019

Autoriteiten Venezuela intimideren gezin van parlementsvoorzitter Juan Guaidó

(Bron foto: AP)
Elite-eenheid FAES van nationale politie zocht naar zijn vrouw Fabiana

'De dictatuur denkt dat zij ons kan intimideren'


De Venezolaanse parlementsvoorzitter Juan Guaidó, die zichzelf tot interim-president heeft uitgeroepen, beschuldigt de autoriteiten van pogingen zijn gezin te intimideren. Hij stelt dat de elite-eenheid FAES (Fuerza de Acción Especial de la Policía Nacional Bolivariana) op zoek was naar zijn vrouw Fabiana. Het hoofd van de nationale politie zegt dat de beschuldiging van Guaidó volledig onwaar is. 

De Verenigde Staten waarschuwt het regime van zittend president Nicolas Maduro voor 'gevolgen'. De 35-jarige Guaidó vertelde, dat agenten van de FAES naar zijn woning waren gegaan.


Daar vroegen ze volgens de politicus naar zijn echtgenote. 'De dictatuur denkt dat zij ons kan intimideren', zei hij tijdens een toespraak in Caracas.


Hij waarschuwde, dat hij de veiligheidsdiensten verantwoordelijk houdt als zijn 20 maanden oude kind iets overkomt.

De zelfverklaarde interim-president werd gesteund door de Amerikaanse regering, die zittend president Maduro waarschuwde dat er 'gevolgen' zouden zijn voor de 'flagrante pogingen tot indimidatie'. Hij kreeg ook bijval van het hoofd van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). 'We veroordelen de intimidatie van president Guaidó en zijn gezin door de repressieve eenheden van de illegale dictatuur in Venezuela', tweette secretaris-generaal Luis Almagro. 'Dit is wat Nicolás Maduro verstaat onder een ‘dialoog’.'


De nationale veilgiheidsadviseur van de Verenigde Staten John Bolton heeft Maduro ook opgeroepen om de amnestie die zijn tegenstander aanbiedt, te accepteren. 'Ik wens Nicolas Maduro en zijn belangrijkste raadslieden een lang en vreedzaam pensioen, ergens op een mooi strand ver weg van Venezuela', liet Bolton op Twitter weten. 'Dat ze maar profiteren van de amnestie die president Guaido hen aanbiedt, en iets anders gaan doen. Hoe sneller, hoe liever', voegde de adviseur van president Trump er nog aan toe.


De Europese Unie richt ondertussen een ‘internationale contactgroep’ van Europese en Latijns-Amerikaanse landen op die zullen bemiddelen in Venezuela, waar de economische, politieke en institutionele crisis een hoogtepunt bereikt heeft. Het is de bedoeling de politieke dialoog in het land te faciliteren, en die dialoog te doen uitmonden in de organisatie van nieuwe presidentsverkiezingen. Dat heeft Europees hoge vertegenwoordiger Federica Mogherini bekendgemaakt.

Tijdens een vergadering in de Roemeense hoofdstad Boekarest herhaalden de Europese ministers van Buitenlandse Zaken, dat ze enkel nog het Venezolaanse parlement erkennen als 'legitieme democratische instelling'. Ze zeggen voorzitter Guaidó hun steun toe 'in zijn institutionele rol'. Naast de Europese Unie zelf, zullen verschillende Europese landen deel uitmaken van de contactgroep: Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Portugal, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. Bolivië, Costa Rica, Ecuador en Uruguay hebben hun medewerking ook al toegezegd, enkele andere Latijns-Amerikaanse landen zullen volgens Mogherini nog volgen.

Volgens de hoge vertegenwoordiger is de EU bereid extra sancties te treffen tegen Venezolaanse gezagsdragers die de crisis proberen te bestendigen. Europa wil ook zijn humanitaire hulp aan het land opvoeren.
Eerder donderdag, 31 januari 2019, besliste het Europees Parlement in een resolutie om parlementsvoorzitter Guaidó officieel te erkennen als interim-president. Maar, omdat het parlement geen zeggenschap heeft in het Europees buitenlands beleid, was dat echter niet meer dan een symbolische erkenning. De parlementsleden hoopten dat de lidstaten hun voorbeeld zouden volgen, maar dat gebeurt dus niet.

(Suriname Mirror/Belga/veja.abril.com.br/ANP/Reuters/Twitter/Rosario Nuestro)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten