vrijdag 1 februari 2019

Dependance MULO-Brokopondo te Brownsweg in gebruik genomen

(Bron foto: NII)
Districtscommissaris Finisie streeft naar een volledige MULO-school te Brownsweg


President Desi Bouterse deed in 2018 de belofte om het verzoek van verantwoordelijken van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), de directrice van MULO-Brokopondo en districtscommissaris Frederik Finisie, na te komen, het bijbouwen van lokalen voor de MULO te Brokopondo, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut (NII) donderdag 31 januari 2019.

Gezien de urgentie voor de plaatsing van MULO-leerlingen is toen in samenspraak met de verantwoordelijken van het MinOWC besloten met spoed de in aanbouw zijnde vleugel van O.S. Brownsweg af te bouwen. Zodoende kon aan de leerlingen van Brownsweg en omgeving de mogelijkheid worden geboden om het onderwijsproces zonder stagnatie te volgen. Afgelopen maandag 28 januari vond de ingebruikname plaats van dpendance MULO-Brokopondo te Brownsweg.

Districtscommissaris Finisie: 'De leerlingen zullen hun intrek nemen om onderwijs te volgen. Dit was een zeer dringende noodzaak, omdat in bepaalde klassen het aantal leerlingen ver boven de klasse formatie was en de leerkrachten onmogelijk een klas van 65 leerlingen draaiende konden houden. Leerlingen waren genoodzaakt heel erg vroeg van huis te gaan, met alle negatieve gevolgen voor hun leerprestatie.'

Milton Top, hoofd Inspectie Voortgezet Onderwijs op Juniorenniveau (VOJ), vertegenwoordigde de directeur van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Hij is één van de trekkers voor de bouw van meer lokalen te Brownsweg. Hij haalde aan, dat leerlingen onder moeilijke omstandigheden lessen moesten volgen, vandaar dat hij ervoor opkwam en er hard tegenaan ging om deze leerlingen op een betere locatie te plaatsen. 'Ik heb een speciale plaats in mijn hart voor de kinderen van Brokopondo en ik roep daarom ook de ouders op, om het kind alle medewerking te verlenen om hun doelen op school te bereiken. De leerlingen moeten ook na schooltijd de gelegenheid krijgen onder supervisie van volwassenen om schoolwerk te oefenen in de schoollokalen.'

Top riep de ouders op om erop toe te zien, dat hun kind alle hulp krijgt en de ouders regelmatig contact onderhouden met de school, zodat zij op de hoogte blijven van de prestatie van hun kind.

Hoofdinspecteur Basis Onderwijs Orwine Velantie zegt dat deze lokalen de basisschool toebehoren, maar dat zij dit in bruikleen geven, totdat de overheid voor de leerlingen van Brownsweg hun eigen MULO-gebouw heeft afgebouwd. De bouw van deze school ligt momenteel stil.

Ria Atipi, directrice van MULO-Brokopondo, is heel erg gelukkig met deze mogelijkheid. De school telt in total 434 leerlingen, waarvan 67 naar de dependance zullen gaan. Daar zullen vijf leerkrachten, inclusief coördinatrice Letisa Waidi van Dependance Brokopondo worden ondergebracht. Door deze oplossing zijn de leerlingen van MULO-Brokopondo centrum thans per lokaal redelijk in aantal om in een aangename sfeer les te kunnen volgen. In de dependance zijn klas 1 en 2 ondergebracht en de bedoeling is het later uit te breiden naar klas 3 en 4.

De districtscommissaris streeft ernaar een volledige MULO-school te laten opzetten te Brownsweg. Brokopondo is een kinderrijk district, waardoor de autoriteiten moeten zorgen voor de ontwikkeling op het gebied van onderwijs. De leerlingen van MULO-Brokopondo Centrum komen vanuit negen dorpen in het district met MinOWC schoolvervoer, om onderwijs te volgen in Brokopondo Centrum. Hij spreekt de hoop uit dat MULO Brownsweg heel spoedig een feit zal zijn, zodat de leerlingen in hun eigen vertrouwde omgeving het onderwijsproces kunnen volgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten