vrijdag 1 februari 2019

Waterberg: 'Geen zuivere koffie van de regering om geen pre-electorale combinaties toe te staan'

(Bron screenshot: YouTube/DNA Suriname)
'Ik denk dat pre-electorale samenwerking beter is dan post-electorale'


Assembleelid Celsius Waterberg, die onlangs uit de BEP stapte, verschilt van mening met de regering en commissievoorzitter Melvin Bouva (NDP) over het niet toestaan van samenwerking vóór de verkiezing, tussen politieke partijen. 'Waarom zou men iets wijzigen en grote delen van de samenleving het gevoel geven, dat er sprake is van unfair play?', sprak Waterberg gisteren tijdens de openbare commissievergadering over wijziging van de Grondwet, Kiesregeling en Decreet Politieke organisaties, aldus vandaag, vrijdag 1 februari 2019, Starnieuws.

Hij zei, dat pre-electorale samenwerking tussen partijen altijd mogelijk is geweest. Waterberg vindt het niet correct, dat artikel 7 van de Kiesregeling wordt gewijzigd onder aanvoering, dat de kiezer niet weet wat de beginselen zijn van de combinatie. De politicus vindt het niet zo'n probleem als bepaald wordt dat partijen over beginselen moeten beschikken, naast het verkiezingsprogramma. Alle partijen hebben over het algemeen een beginselverklaring en kunnen dat ook vaststellen voor de combinatie.

Waterberg merkte op, dat het juist kiezersbedrog is om na de verkiezingen samen te werken met partijen waaraan van te voren geen bekendheid is gegeven. Misschien had de kiezer dat juist niet gewild. Hij vindt het geen zuivere koffie van de regering om geen pre-electorale combinaties toe te staan. 'Ik denk dat pre-electorale samenwerking beter is dan post-electorale', aldus Waterberg.

Bouva begreep niet hoe er argwaan kan zijn bij Waterberg over de intenties van de regering, nu er een wetsvoorstel op tafel ligt. Dit is voorafgegaan aan jarenlange discussies tussen verschillende betrokkenen in het systeem. De BEP heeft hier ook deelgenomen aan de discussie over de wijziging. Bouva merkte op dat er juist willekeur wordt weggenomen door de pre-electorale combinatie te schrappen. Hij verwees naar de verschillende bijdragen van de politieke partijen en raadde Waterberg aan om deze te lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten