vrijdag 1 februari 2019

Ontheffingsverzoeken van granman Albert Aboikoni van de Saramaccaners afgewezen.

Stephanus Poeketie van de Twaalf lo: 'Een granman alleen kan een kapitein niet ontheffen'

'Aboikoni zou meer dan 120 loyalisten tot kapitein of basya hebben benoemd en hij wil ongeveer evenveel uit hun functie zetten'


De overheid schijnt de ontheffingsverzoeken van granman Albert Aboikoni van de Saramaccaners te hebben afgewezen. Hij had rond de jaarwisseling aan het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) gevraagd om de vergoeding van drie kapiteins en twee basya’s stop te zetten. Ook zouden ze hun epauletten en uniform moeten inleveren. Nu blijkt, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, vrijdag 1 februari 2019, dat de vergoeding van gezagdragers over januari normaal is gestort op hun bankrekening. Ook zijn ze niet opgeroepen om hun epauletten en uniform terug te bezorgen bij het ministerie of het districtscommissariaat van Boven-Suriname. 

'Ik heb gewoon mijn salaris ontvangen zoals ik had verwacht, want een granman alleen kan een kapitein niet ontheffen', zegt Stephanus Poeketie van de Twaalf lo. Dat is een groep die tegen de benoeming van Aboikoni is. Volgens hem mag het grootopperhoofd in samenspraak met de lo of bere van een kapitein of basja maatregelen nemen tegen een dignitaris.

Poeketie heeft vernomen dat Aboikoni meer dan 120 loyalisten tot kapitein of basya heeft benoemd en hij wil ongeveer evenveel uit hun functie zetten. 'Hij wil hierdoor zijn macht vergroten, maar dat gebeurt niet op die manier. Aboikoni wil dat doen, omdat hij niet breed wordt gedragen door het traditioneel gezag', aldus de kapitein.

Hij stelt dat niet alle dignitarissen dicht bij Aboikoni het eens zijn met zijn plannen. 'Ze waarschuwen hem om geen traditionele gezagdragers te bedanken, omdat dat voor meer spanning zal zorgen in de Saramaccaanse samenleving', zegt Poeketi.

Ook kapitein Galimo Kwadjani, eveneens een van de vijf gezagdragers die zouden moeten worden ontheven, ligt niet wakker van de actie van de granman. 'Ik ben voorgedragen door mijn lo en een kapitein of basya wordt voor het leven benoemd.'. Ook voor hem is de vergoeding van januari als gebruikelijk gestort.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten