vrijdag 31 mei 2019

VS 'betreurt' vrijlating in Colombia van FARC-leider 'Jesus Santrich' (Seuxis Hernández)

(Bron foto: Fernando Vergara, AP)
'Santrich' door VS verdacht van plan om meer dan 10.000 kilo cocaïne naar VS te verschepen


De regering van de Verenigde Staten 'betreurt'  het besluit van Colombia's Hooggerechtshof om FARC-leider 'Jesus Santrich', die door de Amerikaanse autoriteiten wordt beschuldigd van drugshandel, in vrijheid te stellen. Santrich werd donderdag 30 mei 2019 voor de tweede keer vrijgelaten uit de gevangenis in twee weken tijd, nadat het Tribunaal voor Oorlogsmisdaden in Colombia had beslist dat er geen bewijs is voor drugshandel en het Hooggerechtshof zijn onmiddellijke vrijlating beval. 


'We respecteren de beslissing van de rechtbank', zei woordvoerster van het Amerikaanse State Department (ministerie van Buitenlandse Zaken), Morgan Ortagus, 'maar, we vinden deze beslissing betreurenswaardig.' Volgens Ortagus zijn de aanklachten tegen de voormalige ideoloog van de FARC ernstig, 'ik ben er zeker van dat u daarvan op de hoogte bent, erg streng zijn, samenzweren om meer dan 10.000 kilo cocaïne te verschepen'. 

Santrich en de FARC hebben consequent beweerd, dat Santrich door de DEA (Drug Enforcement Administration) en voormalig hoofdaanklager Nestor Humberto Martinez erin is geluisd', een bewering die wordt gestaafd door bewijs. De poging om Santrich te koppelen aan drugshandel en hem uitgeleverd te krijgen, heeft vorig jaar het Colombiaanse vredesproces in een grote crisis gestort en is sindsdien een groot probleem geworden voor de Amerikaanse ambassade in Bogota en het State Department in Washington DC.


Colombiaanse parlementsleden beschuldigden vertrekkend ambassadeur Kevin Whitaker van ongepaste bemoeienis in het vredesproces van het land en het Tribunaal voor Oorlogsmisdaden van het land gaf opdracht tot een onderzoek naar mogelijk wangedrag door de DEA. Tientallen Amerikaanse congresleden hebben gezegd 'verontrust' te zijn door de 'druk' op de speciale Jurisdictie voor de Vrede (Jurisdicción Especial para la Paz, JEP).


Het ministerie van Buitenlandse Zaken kondigde eerder deze maand aan, dat Whitaker van zijn functie zou worden ontheven en de hoofdaanklager van Colombia nam woedend ontslag, nadat de rechtbank het beweerde wangedrag van zijn kantoor had onderzocht. Het Hooggerechtshof in Colombia heeft de aanklager uit de zaak Santrich verwijderd en het onderzoek naar de drugshandelclaim aangenomen, nadat de Staatsraad had besloten de status van de voormaligr guerrillaleider als Congreslid te bevestigen, die in Colombia alleen door de hoogste rechter kan worden berecht. Bovendien zal Santrich vóór de JEP verschijnen.


(Suriname Mirror/The Associated Press/Colombia Reports/NTN24/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten