vrijdag 31 mei 2019

Klimaatverandering bedreigt levensonderhoud vissers in de mangrovebossen van Brazilië

Mangroven vertegenwoordigen bijna 14.000 vierkante kilometer van de Braziliaanse kust



Een visser vertelt vandaag, vrijdag 31 mei 2019, via EuroNews zijn verhaal over hoe de klimaatverandering zijn levensonderhoud bedreigt in de Braziliaanse kustgebieden. José da Cruz vist al tientallen jaren op krabben in de buurt van de uitgestrekte mangrovebossen van het Zuid-Amerikaanse land. 

De 46-jarige heeft niet leren lezen of schrijven, maar hij weet dat de Noordpool aan het ontdooien is en dat klimaatverandering een probleem is. 'Sinds ongeveer 10 jaar geleden, heb ik hier een verandering opgemerkt op dit eiland, het is het getij, omdat het getij ongeveer drie meter meer is vooruitgegaan dan normaal', zegt hij.

'Vroeger had ik 10 tot 12 krabtouwen bij me, vandaag breng ik vier tot vijf, de mangrove lijdt en ik lijd mee.'


Mangroven vertegenwoordigen bijna 14.000 vierkante kilometer van de Braziliaanse kust. In de afgelopen 100 jaar, langs de baai waar José woont, is het waterpeil 20 tot 30 centimeter gestegen.

Intense stormen komen vaker voor als het klimaat verschuift en de mangroves de kust beschermen tegen eroderen, volgens wetenschappers. Experts zeggen dat de mangroves vitale bescherming bieden.

'Op dit moment, wanneer we koolstofgas uit de atmosfeer halen om de ergste gevolgen van klimaatverandering te vermijden, zijn mangroven essentieel', zegt Carlos Nobre, een onderzoeker aan de Universiteit van São Paulo.

'In een tijd waarin we een barrière moeten hebben om iets van de impact van de hevigheid die uit de oceanen komt op te vangen - zoals sterke golven en stormen - zijn mangroven essentieel, ze bieden een zeer brede ecosysteemdienst en beschermen de bevolkingen die leven in deze gebieden.'

Een groot deel van de mariene milieus dreigt uit te sterven als gevolg van klimaatverandering en menselijke ontwikkeling, volgens een VN-rapport dat dit jaar is gepubliceerd.

(Suriname Mirror/EuroNews/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten