vrijdag 31 mei 2019

Rechterhand van misschien de machtigste dissidente leider van de FARC is gedood in zuiden Colombia

(Bron foto: Canal1)
'Jeisson Orejas' gedood in een landelijk deel van San Jose Del Guaviare 


De rechterhand van de misschien wel de machtigste dissidente leider van de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) is vermoord in het zuiden van Colombia, zo kondigde president Ivan Duque aan. Volgens Blu Radio, dat wordt gerund door de zwager van de president, voerde een anti-ontvoerings 'task force' samen met de lokale politie de operatie uit waarbij 'Jeisson Orejas' in een landelijk deel van San Jose Del Guaviare werd gedood. 

Een van Orejas' lijfwachten werd ook gedood en drie andere leden van zijn gevolg zouden gewond zijn geraakt.

Van Orejas, wiens echte naam Eduardo Herrera Sandoval is, is bekend, dat hij een nauwe band had met man die bekend staat als 'Gentil Duarte', sinds ze uit de FARC werden gezet, omdat ze weigerden deel te nemen aan het vredesproces in 2016.

Orejas zou toezicht hebben gehouden op de financiën van het 7e Front, van wat nu het Zuidwestelijk Blok wordt genoemd. Naar verluidt deed hij aan afpersing en drugshandel in het gebied en wordt beschuldigd van het uitvoeren van terroristische aanslagen tegen de burgerbevolking, inclusief bombardementen op bedrijven en het uitvoeren van wrede aanvallen tegen gewas vervangende groepen.


Terwijl het vredesakkoord 2016 ongeveer 13.000 FARC-leden zag demobiliseren, verwierpen Duarte, een klein aantal middenkader officieren en enkele tientallen guerrillastrijders de voorwaarden van de deal en weigerden dit te doen en vormden het Zuidwestelijk Blok. Hoewel de schattingen variëren, wordt aangenomen dat ongeveer 2.500 guerrilla's het vredesproces hebben verlaten en zich bij de dissidentengroepen hebben aangesloten of nieuwe hebben gevormd.


De verzameling dissidenten van Duarte is verreweg het grootste. Terwijl herbewapende guerrillastrijders moeite hadden om de controle over voormalige FARC-gebieden te heroveren, hebben Duarte en zijn medewerkers de voormalige criminele activiteiten van de FARC in het zuiden en zuidwesten van Colombia kunnen handhaven en zelfs kunnen uitbreiden. De dissidente leider van FARC is momenteel de meest gezochte man in Colombia.



(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten