vrijdag 31 mei 2019

Nieuwe visvergunningen voor 2019 kunnen tegen eind juni worden verstrekt

'De eigenaren weten dat hun vaartuigen jaarlijks moeten worden gekeurd'


'Nieuwe visvergunningen voor 2019 kunnen tegen eind juni worden verstrekt. De inspectie van vissersvaartuigen en vistuigen zal tot uiterlijk 10 juni plaatsvinden. Twee weken daarna kunnen de vergunningen worden uitgeven', zegt Deepak Jairam, waarnemend directeur van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV), vandaag, vrijdag 31 mei 2019, in de Ware Tijd. 

De geldigheidsduur van alle visvergunningen van 2018 was in april verlengd tot nader order dit jaar. Dat had toen vermoedelijk te maken met de status van LVV-minister Lekhram Soerdjan die zijn ontslag had ingediend. De minister is de enige bevoegde persoon om visvergunningen te tekenen. Rabin Parmessar is intussen de nieuwe minister en Soerdjan zwaait de scepter op Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB).

Jairam zegt, dat het ministerie al ongeveer drie maanden bezig is met inspecties en een groot deel van de vissersboten is al gecontroleerd. Er wordt onder meer gelet op de vergunningsvoorwaarden met betrekking tot vistuigen en de registratieaanduiding. Na 10 juni moeten eigenaren van vissersvaartuigen gegronde redenen hebben waarom hun boten na de deadline nog moet worden geïnspecteerd.

De waarnemend directeur wijst erop dat het niet iets nieuws is om de boten voor inspectie aan te bieden. 'De eigenaren weten dat hun vaartuigen jaarlijks moeten worden gekeurd. We zijn geen vijand van de mensen en door de handen ineen te slaan, zullen we de sector naar grote hoogte brengen.'

Hij had gisteren geen cijfers bij de hand om aan te geven hoeveel vergunningen zullen worden verstrekt. Maar, volgens cijfers van het Visserscollectief telt de industrievloot ongeveer driehonderd vergunningen en de bevolkingsvisserij bijna vijfhonderd. Mark Lall, secretaris van het Visserscollectief, is op de hoogte van de inspectie van de boten. 'Dit is al lang gaande, maar nu is er een uiterlijke datum vastgesteld voor de inspectie van vaartuigen.'

Wanneer de vergunningen worden verlengd, is volgens hem nog niet doorgeven aan de booteigenaren. Het Visserscollectief heeft in april een presentatie gehouden voor president Desi Bouterse over het vergunningenbeleid. Volgens de organisatie kan de overheid zich niet houden aan het aantal vergunningen zoals dat wettelijk is aangegeven. Het vergunningenbestand is de afgelopen jaren ernstig toegenomen, zozeer zelfs dat sommige categorieën verdubbeld zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten