vrijdag 31 mei 2019

Liquidatieverdachten die vanuit Suriname zijn overgebracht naar Nederland blijven in de cel

Twee zijn verdachten, de derde was al veroordeeld tot 16 jaar cel in een andere zaak


De twee liquidatieverdachten die eerder deze week vanuit Suriname zijn overgebracht naar Nederland blijven in de cel. Deze week werden drie voortvluchtige mannen op verzoek van Nederland in Suriname aangehouden. Twee van hen zijn verdachten, de rechter-commissaris in Amsterdam verlengde vrijdag hun voorarrest met veertien dagen. De derde was al veroordeeld in een andere zaak.

Twee broers van 39 en 43 jaar, Mao en Mario R., worden verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van een werknemer van een spyshop in Nieuwegein in 2015. De oudste broer heeft vermoedelijk ook een rol gehad bij een aantal andere liquidaties. Ze maken vermoedelijk deel uit van een criminele organisatie die zich richt op drugshandel en liquidaties.

De twee hoofdverdachten van dit netwerk, Ridouan Taghi en Said Razzouki, staan op nationale en internationale opsporingslijsten. Ze worden in verband gebracht met een reeks liquidaties.

De derde man is de 30-jarig Alejandro P. Hij is eerder veroordeeld tot een celstraf van zestien jaar wegens zijn betrokkenheid bij een gewelddadige maar mislukte moordaanslag op Peter ‘Pjotr’ R. in Diemen in 2015. Hij werd bij verstek veroordeeld, omdat hij toen al voortvluchtig was. Enkele medeverdachten kregen nog hogere celstraffen opgelegd, onder wie Naoufal (Noffel) F. P. is na een eerder verhoor door een rechter van het gerechtshof overgebracht naar een gevangenis om zijn opgelegde straf uit te zitten.

Het onderzoek rond de ’Taghi-bende’ is bekend geworden onder de naam Marengo. Een cruciale rol in dit omvangrijke liquidatie-onderzoek is weggelegd voor kroongetuige Nabil B., van wie vorig jaar de volstrekt onschuldige broer werd vermoord. Hij zou vorig jaar bij Justitie ook uitvoerig verklaard hebben over de oudste van de broers, Mao R. Die is door hem omschreven als een soort ’chef geweld’ of ’moordmakelaar’. Hij zou behoren tot de echte intimi van Taghi. Mao R. zou moordploegen samenstellen voor het plegen van liquidaties.

Zijn jongere broer Mario R. was verdachte in het onderzoek 26Koper van Justitie naar een soort moordcommando van de onderwereld dat vanuit Utrecht en omgeving opereerde. Taghi zou deze groep hebben aangestuurd.

(Suriname Mirror/ANP/De Telegraaf)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten