vrijdag 31 mei 2019

Minimum uurloon niet gepind op een vast bedrag, maar afhankelijk van uitkomsten tripartiet overleg

'Huidige concept-staatsbesluit gaat uit van minimum uurloon van Srd 8,40, zonder diversificaties'


Het minimum uurloon is niet gepind op een vast bedrag, maar de vaststelling wordt opengelaten voor de ideeën in de besprekingen tussen het ministerie, het bedrijfsleven en de vakbonden, het tripartiet overleg. 'We spannen ons in om dat in lijn te brengen met de reële belangen van onze economie. Uiteindelijk moet de economie dat betalen en moeten we proberen dat te ontwerpen', legde minister van Arbeid Soewarto Moestadja gisteren uit in De Nationale Assemblee, tijdens de tweede ronde van de regering van de begrotingsbehandeling 2019. Moestadja gaf hiermee antwoorden op de vragen van de leden Raymond Sapoen (coalitie) en NDP-fractievoorzitter Amzad Abdoel over de precieze vaststelling van het minimumloon. 

'Is het voorstel van Srd 8,41 per uur gerelateerd aan de Srd 13,61 zoals die nu wordt gehanteerd bij de armoedegrens?', vroeg Sapoen. Abdoel voegde daaraan toe, dat ongeveer 600 ambtenaren beneden de armoedegrens zouden vallen, als nu alleen gekeken zou worden naar hun huidige bezoldiging. 'Maar, met de heffingskortingen en andere toeslagen die zij erbij hebben gehad, dan komt hun salaris boven de Srd 1.800. Dat geeft weer een ander beeld. Wat is het streven van het ministerie, wat zou de hoogte van het minimum uurloon op maandbasis moeten zijn?', wilde Abdoel weten. Hij heeft graag een concreet beeld, zodat de samenleving een beeld heeft van wat het bedrag is en waarnaar de regering streeft ten aanzien van de wet die is ingediend.

De bewindsman legde tijdens zijn presentatie het verband tussen de armoedegrens en het minimum uurloon. 'Het berekenen van een nieuw acceptabel minimumloon door het ministerie, is geschied op basis van de gegevens en cijfers die genoemd worden in het rapport over de armoedegrens, gemaakt door de Nationale Commissie Voorbereiding Armoedegrens. Deze heeft een nationale definitie van armoede geformuleerd, waar het ministerie zich in terug kan vinden. Armoede van huishoudens in Suriname kenmerkt zich door een gebrek aan inkomen en/of bezit om een basispakket van voedingsmiddelen en andere noodzakelijke goederen en diensten te verwerven, die nodig zijn om een menswaardig bestaan te leiden.'

Het huidige concept-staatsbesluit, dat nog niet is gepubliceerd, gaat uit van één minimum uurloon van Srd 8,40, zonder diversificaties. Hogere tarieven die al gebruikt worden in de verschillende bijzondere categorieën, blijven gehandhaafd. 'Dit is naar aanleiding van het advies van de Sociaal Economische Raad om de aanpassing van het minimum uurloon niet discriminatoir te laten gelden en de verhoogde percentages die van toepassing zijn op bepaalde sectoren na te laten', benadrukte', minister Moestadja.

Hij merkte op, dat voor personeel van horecabedrijven met meer dan 12 werknemers en voor personeel van bewakingsbedrijven, nu een tarief van Srd 8,60 geldt. Dit staatsbesluit is volgens Moestadja niet bedoeld om toe te laten dat deze tarieven naar beneden worden bijgesteld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten