vrijdag 3 augustus 2018

Vooraanstaande Braziliaanse pro-abortus activiste Debora Diniz met dood bedreigd

Hooggerechtshof in Brasilia houdt openbare hoorzitting over decriminalisering van abortus 


Human Rights Watch: 'Braziliaanse autoriteiten moeten de bedreigingen snel en grondig onderzoeken'


Een vooraanstaande Braziliaanse pro-abortus activiste, Debora Diniz, wordt geconfronteerd met doodsbedreigingen voor de aanvang van een Hooggerechtshof hoorzitting over toegang tot abortus, aldus Human Rights Watch vandaag, vrijdag 3 augustus 2018.

'Braziliaanse autoriteiten moeten de bedreigingen snel en grondig onderzoeken en ervoor zorgen dat er voldoende maatregelen worden genomen om de veiligheid van Diniz te waarborgen.'

De autoriteiten moeten ook snel stappen ondernemen om de vrijheid van meningsuiting te beschermen voor iedereen die aan de hoorzitting deelneemt.

Op 3 en 6 augustus 2018 houdt het Braziliaanse Hooggerechtshof in Brasilia, de hoofdstad, een openbare hoorzitting over een zaak waarin de criminalisering van abortus tijdens de eerste 12 weken van de zwangerschap wordt betwist.



Volgens het Wetboek van Strafrecht is abortus gecriminaliseerd en verboden in Brazilië, behalve wanneer de zwangerschap het gevolg is van verkrachting of het leven van de vrouw in gevaar brengt, of wanneer de foetus anencefalie heeft, een fatale hersenstoornis.

De zaak voor de rechtbank zou de toegang van vrouwen tot veilige en legale abortus dramatisch kunnen vergroten. In de afgelopen weken heeft Diniz, een professor in recht en medestichter van Anis - Instituto de Bioética, Direitos Humanos e Gênero, een niet-gouvernementele organisatie in Brasilia, doodsbedreigingen ontvangen in verband met haar werk over toegang tot abortus. Ze verliet haar huis en krijgt sinds juli politiebescherming.

'Het is zeer verontrustend dat Debora Diniz met doodsbedreigingen wordt geconfronteerd en werd gedwongen om politiebescherming te vragen, omdat ze de rechten van vrouwen verdedigt om fundamentele beslissingen te nemen over hun lichaam en leven', zegt José Miguel Vivanco, directeur van Human Rights Watch.

'De Braziliaanse autoriteiten moeten onmiddellijk stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat alle deelnemers aan de hoorzitting van het Hooggerechtshof veilig hun vrijheid van meningsuiting kunnen uitoefenen.'

Diniz, die verschijnt in een video over Human Rights Watch die op 31 juli is vrijgegeven, heeft gezegd dat ze nog steeds aan de hoorzitting deelneemt.


Tientallen deskundigen van over de hele wereld, waaronder Human Rights Watch, zullen voor de rechtbank getuigen. Human Rights Watch zal er bij de rechtbank op aandringen om rekening te houden met de verplichtingen van Brazilië krachtens het internationale recht. 'Niemand zou voor hun persoonlijke veiligheid of veiligheid moeten vrezen vanwege hun mensenrechtenactivisme', zei Vivanco. 'Mensen moeten niet bang zijn voor hun leven om te getuigen voor de hoogste rechtbank van Brazilië.'

(Suriname Mirror/Human Rights Watch/LatFem/Reuters/The New York Times/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten