vrijdag 3 augustus 2018

Chili beperkt toerisme naar Paaseiland

'Het is een magisch eiland, maar ook gevoelig en daarom moeten we ervoor zorgen'


Toeristen die naar Paaseiland willen reizen, mogen nu maximaal 30 dagen blijven, nadat de lokale autoriteiten woensdag 1 augustus 2018 een maatregel hebben geïmplementeerd om de bevolkingsgroei te reguleren die de ecologische duurzaamheid van het afgelegen Chileense territorium bedreigt. 

Ondanks de geïsoleerde ligging op zo'n 3.500 kilometer van de kust van het vasteland van Chili is het eiland een populaire toeristische bestemming, niet in de laatste plaats vanwege de opmerkelijke verzameling van ongeveer 900 lange menselijke figuren met opvallende kenmerken en een lengte tot 10 meter.


De unieke monumentale standbeelden van Moai op het vulkanische eiland zijn gebeeldhouwd door de Rapa Nui-bevolking, vermoedelijk aangekomen op de afgelegen landmassa in de zuidoostelijke Stille Oceaan rond de 12e eeuw. In 1722 werd de Nederlandse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen de eerste Europeaan die het Pacifische eiland bezocht.
 
Het zijn echter diezelfde toeristen, naast migranten op het vasteland, die een bedreiging zijn geworden voor het welzijn van het eiland. Chili, dat het gebied in 1888 annexeerde, heeft nu besloten te handelen.

'Het is een magisch eiland, we willen het allemaal bezoeken, maar het is ook een gevoelig eiland en daarom moeten we ervoor zorgen', zei de president van Chili, Sebastian Pinera, die op het 24-uursnieuwskanaal van het land sprak.



Vanaf woensdag zijn er nieuwe regels van kracht die de tijd verminderen dat toeristen - Chilenen die geen deel uitmaken van de Rapa Nui-bevolking en buitenlanders - op het eiland kunnen verblijven, van 90 tot 30 dagen. Degenen die Paaseiland willen bezoeken, moeten nu een speciaal formulier invullen, een hotelreservering maken of een uitnodigingsbrief van een eilandbewoner overleggen, samen met het tonen van rondreistickets.

Degenen die op het eiland willen wonen, moeten een ouder, partner of kind van de Rapa Nui-bevolking zijn. Anderen die mogen blijven, zijn ambtenaren, werknemers van organisaties die diensten verlenen aan de overheid en zij die een onafhankelijke economische activiteit ontwikkelen naast hun familie.

Bij de laatste telling in 2017 woonden er 7.750 mensen op het Paaseiland, bijna het dubbele van de bevolking van een paar decennia geleden, voordat het eiland werd getroffen door een toename van het toerisme en de vastgoedontwikkeling die daarmee gepaard ging.



Burgemeester Pedro Edmunds zei tegen persbureau AFP, dat toeristen 'de lokale eigenaardigheden beschadigen, de duizendjarige cultuur aan het veranderen is en niet ten goede', terwijl ze zeiden dat 'douane van het continent' het eiland infiltreerde. Ook cijfers over criminaliteit en huiselijk geweld nemen toe.

Het zijn niet alleen onaangename mensen van het vasteland die problemen veroorzaken, maar de toename van het toerisme is ook schadelijk voor het milieu. Alle basisdiensten staan ​​onder druk, niet in de laatste plaats afvalbeheer, vertelde Ana Maria Gutierrez, de milieuadviseur van de lokale overheid, aan AFP. Tien jaar geleden genereerde het eiland 1,4 ton afval per jaar per inwoner, maar dat cijfer is vandaag bijna verdubbeld tot 2,5 ton, met een bevolking die maar heel weinig recyclet. 'Milieuvriendelijk is het eiland erg kwetsbaar', zei Gutierrez. De regels bepalen ook een nog te bepalen maximale capaciteit.


Maar, Edmunds is niet gelukkig, omdat hij vindt dat de regels niet ver genoeg gaan om de cultuur, het erfgoed en de singulariteit van het eiland te beschermen. 'Ik ben het niet eens met deze regels. Het is niet genoeg, omdat het niet alle aspiraties van het eiland weerspiegelt', zei hij, en gaf toe dat hij als  vele andere Rapa Nui een totaal verbod op de komst van nieuwe inwoners verkiest. Hij zei echter dat de wetgeving op zijn minst een 'goed begin' was.

Rapa Nui is een Polynesisch volk dat nauw verwant is met die op Tahiti, terwijl de meerderheid van de Chilenen Europese voorouders heeft, met een minderheid van inheemse volkeren.

(Suriname Mirror/AFP/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten