vrijdag 3 augustus 2018

Uitbaggeren Surinamerivier heeft wèèr aandacht van ministerie van OWT en C

(Bron foto: eigen foto Suriname Mirror)
'Ministerie bekijkt momenteel serieus naar mogelijkheden om Surinamerivier uit te baggeren'

Uitbagger-verhaal wordt om de zoveel tijd sinds 2004 uit een lade getrokken en verdwijnt vervolgens weer

 
Volgens het Dagblad Suriname van donderdag 2 augustus 2018 is het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT en C) momenteel op het hoogste niveau bezig om aandacht te schenken aan het uitbaggeren van de Surinamerivier. Deze week zijn er technische gegevens verwerkt in een werkdossier en is met stakeholders overleg gevoerd. Dit meldt Neville Pengel, woordvoerder van het ministerie.

Het ministerie bekijkt momenteel volgens Pengel serieus naar mogelijkheden om de Surinamerivier uit te baggeren. Er is een begroting opgemaakt. Het getal daarvan kon echter - vreemd genoeg - nog niet worden achterhaald. 'Wij bekijken even de verschillende opties om een design build en een finance project uit te voeren', stelt Pengel. Er is vooralsnog geen tijdlimiet verbonden aan dit idee.

Het uitbaggeren van de Surinamerivier gaat al enkele jaren beleidsagenda’s op en af. In 2014 leek alles gereed te zijn om van start van te gaan met een baggerproject, totdat de regering plotseling de operatie voor onbepaalde tijd on hold zette. Het project was toen geraamd op ruim 20 miljoen Amerikaanse dollar. De vaargeul zou vanaf de monding van de Surinamerivier tot aan Domburg worden uitgediept.

Onlangs maakte de minister van Handel, Industrie en Toerisme, Stephen Tsang, een bedrag bekend van 145 miljoen Amerikaanse dollar, in tegenstelling tot een voorstel van het bedrijfsleven van 30 miljoen.

Inmiddels blijkt volgens recente metingen van de Maritieme Autoriteit Suriname, dat de Surinamerivier in vergelijking met de vorige meting, minder diep is. Dit heeft een gevolg voor het watertransport en vervolgens op de gehele Surinaamse economie. Het uitbaggeren van de rivier zou volgens critici het land kunnen redden van een economische ramp.

Al sinds 2004 wordt gesproken over het uitbaggeren van de Surinamerivier. Vele malen zijn toezeggingen gedaan over het moment waarop met de werkzaamheden zou worden begonnen. Suriname Mirror besteedde 27 juni uitgebreid aandacht aan het stoffig geworden uitbagger-sprookje van de regering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten