vrijdag 3 augustus 2018

Chili eerste land in Latijns-Amerika dat commercieel gebruik plastic zakken verbiedt

Grote bedrijven hebben zes maanden om gebruik van plastic zakken geleidelijk af te schaffen


Chili wordt het eerste land in Latijns-Amerika dat commercieel gebruik van plastic zakken gaat verbieden. President Sebastian Pinera zegt dat het land een 'grote stap' neemt naar schoner worden door het uitfaseren van plastic zakken. 

Chili is toegetreden tot een groeiend aantal landen om het commerciële gebruik van plastic zakken te verbieden. Het werd het eerste land in Latijns-Amerika dat vrijdag 3 augustus 2018 de nieuwe wet uitvaardigde. 'Ik wil met u de vreugde delen dat we vanaf vandaag de wet uitvoeren', zei president Sebastian Pinera tijdens een openbare ceremonie in Santiago.


Later reikte hij stoffen tassen uit aan voorbijgangers.

Het komt nadat Mumbai, de grootste Indiase stad, plastic zakken voor eenmalig gebruik ingaande juni heeft verboden. Bewoners in de Indiase stad die betrapt zijn op het gebruik van plastic zakken, bekers of flessen, kunnen een straf krijgen van maximaal 25.000 roepie en drie maanden gevangenisstraf.

In Chili hebben grote bedrijven zes maanden de tijd om het gebruik van plastic zakken geleidelijk af te schaffen. Kleinere bedrijven krijgen twee jaar om zich aan de nieuwe regels aan te passen. Dit betekent dat elke andere plastic zak die een primaire verpakking vormt 'noodzakelijk voor hygiëne of om voedselverspilling te voorkomen' is verboden. Degenen die de nieuwe wet overtreden zullen  een boete van 370 peso kriigen in een land waar 96 peso het minimumloon is.

'We nemen zonder twijfel een gigantische stap richting een schoner Chili', voegde Pinera eraan toe. Ondernemingen zullen in de tussentijd maximaal twee plastic zakken per transactie uitdelen.

Taiwan, Zimbabwe, Australië en het Verenigd Koninkrijk zijn enkele van de andere landen die plastic zakken verbieden.

(Suriname Mirror/Sy News/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten