vrijdag 3 augustus 2018

Na 30 jaar weer een schaduwkandidaat van politieke partij in Assemblee

Vertrek Finisie (NDP) uit Assemblee maakt weg vrij voor schaduwkandidaat


De Ware Tijd bericht vrijdag 3 augustus 2018, dat zich 'een tamelijk unieke situatie' voordoet in politiek Suriname. Na dertig jaar wordt weer een schaduwkandidaat van een politieke partij toegelaten tot het parlement. Het gaat om een schaduwkandidaat van de NDP in het kiesdistrict Brokopondo, die de opengevallen zetel van Frederik Finisie zal invullen.

Finisie verruilt het Assembleelidmaatschap voor de functie van districtscommissaris. Zijn afscheidsrede heeft hij dinsdag in het parlement gehouden.

De NDP had Finisie, Sergio Akiemboto en Wendell Asadang gekandideerd in Brokopondo bij de verkiezingen in 2015. De partij behaalde twee van de drie zetels; Finisie en Akiemboto werden gekozen. Akiemboto wilde liever directeur van Grassalco blijven dan zitting nemen in het parlement. In zijn plaats werd Asadang toegelaten.

Nu alle kandidaten van de NDP in het district zijn uitgespeeld, komen de schaduwkandidaten in beeld. De eerste die op de lijst staat is Suzanna Maabo, gevolgd door Gracella Jozefzoon, Gina Maisi sluit de lijst af.

In 1987 deed een dergelijke situatie zich voor het laatst voor, vertelt de gewezen voorzitter van het Centraal Hoofdstembureau (CHS), Lothar Boksteen. De NPS had dat jaar zestien zetels behaald in Paramaribo. Vele kandidaten aanvaardden toen het ministerschap, waarna uit de lijst van de schaduwkandidaten moest worden geput.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten