vrijdag 3 augustus 2018

'Brazilië hoeft zich niet schuldig te voelen over verleden als 's werelds grootste slavenimporteur'

Jair Bolsonaro, extreemrechtse presidentskandidaat: 'Brazilië is geen schuld verschuldigd aan zijn zwarte burgers'

'Over welke historische schuld heb je het, ik heb niemand iemand in de slavernij gestuurd'


Jair Bolsonaro, een extreemrechtse presidentskandidaat in Brazilië, heeft gezegd dat het land zich niet schuldig hoeft te voelen over zijn verleden als 's werelds grootste slavenimporteur. De voormalige legerkapitein zei maandag 30 juli 2018, dat Brazilië 'geen schuld' verschuldigd is aan zijn zwarte burgers tijdens een interview op de Braziliaanse talkshow Roda Viva.

'Over welke historische schuld heb je het? Ik heb niemand iemand in de slavernij gestuurd', zei hij, voordat hij erop bleef aandringen, dat Portugese handelaren niet verantwoordelijk waren voor de transatlantische slavenindustrie in Brazilië, maar dat zwarte mensen 'zelf de slaven' hebben gestuurd.

Brazilië schafte de slavernij af in 1888. Het importeerde meer slaven dan welk ander land ook.



Tijdens het interview zei het 63-jarige congreslid ook dat hij, indien verkozen, zou proberen het beleid terug te brengen dat werd ingevoerd door voormalig presidente Dilma Rousseff, die wijdverspreide quota introduceerde voor zwarte burgers in banen in het hoger onderwijs en in de publieke sector, ontworpen om ongelijkheid aan te pakken in Brazilië.

Bolsonaro's opmerkingen lokten debat en kritiek uit op social media, met de hashtag #RodaViva trending op Twitter in Brazilië.

Presidentskandidate Marina Silva, momenteel derde in opiniepeilingen, zei op Twitter dat Bolsonaro 'niemand's stem' verdiende.

Een beeld van de presentator van Roda Viva, luisterend naar Bolsonaro met haar hoofd in haar handen, ging ook viraal.


De supporters van Bolsonaro prezen het interview, met een Twitter-gebruiker die schreef: 'Ik wil Jair Bolsonaro als de volgende president van Brazilië' en een andere zegt dat het interview 'het beste' was.

Bolsonaro staat momenteel tweede in de meeste opiniepeilingen na de gevangengenomen voormalige president Luiz Ignacio Lula da Silva, die mogelijk niet in aanmerking komt om te worden gekozen  nadat hij is veroordeeld als onderdeel van een corruptieonderzoek in het land.

Bolsonaro, 'Trump van de Tropen', wordt gezien als een alternatief voor de politieke elite en heeft toegezegd om hard te zijn op corruptie en criminaliteit.

(Suriname Mirror/Al Jazeera/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten