dinsdag 27 november 2018

Gajadien (VHP): 'Autoriteiten moeten zo snel mogelijk met informatie komen, visserijsector is in rep en roer'

'Het moet dus niet zo zijn, dat wij op gegeven moment zitten met visloze wateren'

- 'LVV-minister Lekhram Soerdjan strooit de samenleving, waaronder ook vissers, zand in de ogen' 
- 'Deze minister is net als de overige 15 ministers en de vicepresident een pion van de hogere machthebbers in dit land'


De regering moet volgens VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien onder geen enkele voorwaarde vissersvergunningen verstrekken aan de 5 tot 6 nieuwe trawlers uit China, die voor de Surinaamse kust zijn waargenomen. 'Indien dat gebeurt, zullen onze visgronden worden leeggeroofd. Ik doe daarom een dringend oproep naar de autoriteiten om zo snel als mogelijk met de broodnodige informatie te komen. De visserijsector is in rep en roer', zegt Gajadien dinsdag 27 november 2018 in het Dagblad Suriname. 

Ondertussen zijn twee van deze schepen aangemeerd bij de steiger van de Centrale Vissershavens in Suriname (Cevihas).

Volgens de VHP’er moet niet te lichtvaardig worden omgegaan met deze kwestie. Hij ziet het juist als een nationale zaak waartegen de totale samenleving moet opkomen. De regering had gesteld geen nieuwe vergunningen te geven aan trawlers, vanwege nadelen die verbonden zijn aan het vissen met netten. Ook internationaal wordt dit beleid gevoerd.

De politicus voert aan, dat voorkomen moet worden dat Suriname hetzelfde lot ondergaat, zoals dat in Afrikaanse landen is gebeurd. 'Daar hebben grote buitenlandse vissersschepen de visgronden binnen een jaar leeggeplunderd. Het moet dus niet zo zijn dat wij op gegeven moment ook zitten met visloze wateren', aldus de politicus.

Gajadien voert aan, dat minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) de samenleving, waaronder ook vissers, zand in de ogen strooit door aan te geven dat er nog geen vergunning aan deze fabrieksschepen is verstrekt, terwijl twee daarvan vooruitlopend op deze vergunning al met toestemmingsbrieven de Surinaamse wateren zijn binnengevaren. Erger nog, Soerdjan blijkt ook niet in staat te zijn na te gaan hoeveel toestemmingen aan diverse particulieren en bedrijven, vooral uit het buitenland, zijn uitgegeven door zijn voorganger Soeresh Algoe.

De LVV-minister liet via zijn collega Soewarto Moestadja van Arbeid afgelopen vrijdag in De Nationale Assemblee weten, dat er wel aanvragen zijn en vooruitlopend daarop is door de aanvrager gevraagd of hij zich reeds mag voorbereiden daarop. Hierop beweert de LVV-minister ‘nee’ te hebben gezegd.

'Het is onvoorstelbaar. Deze minister is net als de overige 15 ministers en de vicepresident een pion van de hogere machthebbers in dit land. Zij besturen het land niet, maar worden geleid door de president en zijn hoge vrienden', aldus de politicus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten