woensdag 28 november 2018

VS beweert dat broer van president van Honduras een belangrijke drugshandelaar is

Politieke elites in Honduras spelen een actieve rol in de drugshandel

Federale autoriteiten in Miami arresteren voormalig Hondurees Congreslid Juan Antonio 'Tony' Hernández


Officieren van Justitie in de Verenigde Staten beweren dat voormalig Congreslid van Honduras Juan Antonio 'Tony' Hernández, de broer van president Juan Orlando Hernández, een belangrijke drugshandelaar is in Midden-Amerika, en dat zou bewijzen, dat de politieke elites van het land een actieve rol spelen in de drugshandel. 



De federale autoriteiten in Miami arresteerden het voormalige Hondurese Congreslid Juan Antonio 'Tony' Hernández vrijdag 23 november 2018 als verdachte van handel in drugs en wapens. Antonio Hernández is de broer van de huidige Hondurese president Juan Orlando Hernández.

Aanklagers zeggen dat Antonio Hernández een 'grootschalige drugshandelaar' is die in Colombia, Honduras en Mexico heeft gewerkt. Een aanklacht ,verkregen door InSight Crime, zegt dat hij 'multi-ton ladingen aan cocaïne' in de Verenigde Staten importeerde gedurende meer dan een decennium.

De aanhouding komt minder dan een jaar nadat Devis Leonel Rivera Maradiaga - een voormalig leider van de eens zo machtige criminele groep Cachiros - getuigde dat hij $ 50.000 aan Hernandes in steekpenningen had betaald. Dat zorgde ervoor, dat de overheid een schuld betaalde aan een bedrijf dat de Cachiros gebruikte om de opbrengsten van drugs wit te wassen, aldus de aanklacht:



Een paar maanden eerder beschouwden de Amerikaanse autoriteiten in Miami Antonio Hernández als een 'persoon van belang' in een spraakmakend onderzoek naar drugshandel in verband met Wilter Blanco, de verdachte leider van het Atlantisch Kartel.

In reactie op de arrestatie van zijn broer zei president Hernández, dat 'niemand boven de wet staat'. Hij voegde eraan toe, dat hij hoopt dat het rechtssysteem zal verduidelijken of deze beschuldigingen waar zijn.

President Hernández is niet het enige staatshoofd van Honduras van de regerende nationale partij die familieleden heeft met vermeende banden met de drugshandelactiviteiten van Cachiros. In september 2017 veroordeelden de Amerikaanse autoriteiten Fabio Lobo, de zoon van voormalig president Porfirio Lobo, tot 24 jaar gevangenisstraf wegens samenzwering met de criminele groep om cocaïne naar de Verenigde Staten te smokkelen.

(Suriname Mirror/InSight Crime/La Prensa)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten