dinsdag 27 november 2018

Chili vliegt 180 Haïtiaanse burgers naar de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince

Chileens luchtmachtvliegtuig haalt op terugvlucht in Caracas  bijna 100 Chilenen op 

'Humanitaire vluchten' of 'gedwongen deportaties'...?


Chili heeft maandag 26 november 2018 met een tweede vlucht 180 Haïtiaanse immigranten terug gevlogen naar hun geboorteland en op de terugvlucht zijn in de Venezolaanse hoofdstad Caracas door  het Chileense luchtmachtvliegtuig bijna 100 Chilenen opgehaald en ze terug gevlogen naar Santiago, vertelde minister van Binnenlandse Zaken Andres Chadwick aan verslaggevers. 

Terwijl de olierijke economie van Venezuela in crisis is geraakt door president Nicolas Maduro, zijn volgens de Verenigde Naties maar liefst 1.9 miljoen Venezolanen geëmigreerd sinds 2015.

'Dit zal een humanitaire vlucht zijn onderweg daarheen, en op de terugweg', zei Chadwick.

In totaal hebben 1.600 Haïtianen zich gemeld voor de vluchten terug naar Haïti vanuit Chili, onderdeel van een programma dat door de regering van de centrumrechtse president Sebastian Pinera wordt bestempeld als 'humanitaire vluchten', maar door migrantengroepen wordt bekritiseerd als 'gedwongen deportaties'.

Het beleid is gericht op Haïtianen die moeite hebben om werk te vinden in een van de rijkste economieën van Latijns-Amerika, in sommige gevallen naar de Andes gelokt door mensenhandelaren met valse beloften.

Eerder deze maand keerden 176 Haïtianen terug naar Haïti op een andere Chileense luchtmachtvlucht. De gratis retourreis vereist, dat mensen die vertrekken, een verklaring ondertekenen dat ze negen jaar lang niet terug zullen komen, en vragen dat ze onmiddellijk familie meenemen.

Het beleid heeft geleid tot controverses bij sommige migrantengroepen, voorvechters van rechten en academici. Haïti is een van 's werelds armste landen, verwoest door natuurrampen, politieke beroering en gebrekkige veiligheid. De regering van Chili heeft gezegd dat er ongeveer 112.000 Haïtianen in Chili zijn, of ongeveer 10 procent van de totale immigrantenpopulatie.

(Suriname Mirror/VOA News)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten