dinsdag 27 november 2018

Peruaanse regering blokkeert alle exploratievergunningen voor mijnbouw op Rainbow Mountain

Conflicten tussen toerisme en mijnbouw zijn niet zeldzaam in Peru


Conflicten tussen toerisme en mijnbouw zijn niet zeldzaam in Peru, een land vol met historische en toeristische sites dat ook de op een na grootste producent van koper, zink en zilver ter wereld is. Maar, in het geval van Rainbow Mountain (la Montaña de Siete Colores) lijken de voorstanders van natuurbehoud gewonnen te hebben. 


De Peruaanse regering heeft vrijdag 23 november 2018 alle exploratievergunningen voor mijnbouw op Rainbow Mountain Vinicunca, een opkomende toeristische bestemming in Zuid-Amerika, geblokkeerd.


Gelegen in het zuidoosten van Peru, vlakbij Cuzco, ooit de hoofdstad van het Inca-rijk en de ruïnes van Machu Picchu, trekken de kleurrijke hellingen van het gebied dagelijks ongeveer duizend toeristen naar Vinicunca, wat de berg van zeven kleuren in de lokale inheemse Quechua-taal betekent.

De kleuren vingen echter ook de aandacht van mijnbouwbedrijven. Waar toeristen een betoverende mix van rood, geel en groen zien, zagen mijnwerkers sporen van kopererts, ijzererts en andere mineralen.

Een eenheid van het in Canada gevestigde Camino Minerals Corp kreeg in maart een mijnconcessie, wat leidde tot protesten van lokale gemeenschappen. Hoewel het bedrijf in juni zei, dat het de mijnbouwrechten voor het gebied zou opgeven, bleef de onzekerheid over de toekomst van het gebied tot laat vrijdag overeind, toen een presidentieel decreet mijnbouwactiviteiten in het gebied verbood gedurende 12 maanden.


Staatspersbureau Andina citeerde de regionale regering en zei, dat het ministerie van Mijnbouw de documenten nu moet verwerken om het een regionaal beschermd gebied te verklaren.

Grote mijnbouwactiviteiten rond Cuzco omvatten de Las Bambas kopermijn van MMG Ltd., de Antapaccay van Glencore Plc en Constancia van Hudbay Minerals Inc.

(Suriname Mirror.Bloomberg/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten