dinsdag 27 november 2018

Lening van 205 miljoen Amerikaanse dollar voor uitbreiding J.A. Pengelluchthaven met oog op groei passagiers en vluchtbewegingen

President Bouterse vraagt toestemming Assemblee om af te wijken van obligoplafond staatsschuld


De 205 miljoen Amerikaanse dollar die de regering wil lenen bij de Export Import Bank of China is belangrijk voor de groei van de Johan Adolf Pengelluchthaven. Met het oog op de groei van passagiers en vluchtbewegingen, vormt de huidige infrastructuur een obstakel voor de uitbreidingen. Dit legt president Desi Bouterse in de Memorie van Toelichting uit van de wetswijziging waarin toestemming aan De Nationale Assemblee wordt gevraagd door de regering om te kunnen afwijken van het obligoplafond voor de staatsschuld, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 27 november 2018.

De luchthaven moet qua capaciteit en veiligheid worden aangepast.

Het gaat om de volgende onderdelen volgens de Memorie van Toelichting: 

- Nieuw stationsgebouw, met geïntegreerde aankomst- en vertrekfaciliteiten, met een verdubbeling van oppervlakte in vergelijking met de huidige. Dit gebouw zal worden uitgerust met vier passagiersbruggen, efficiënte en moderne transferfaciliteiten. 
- Het aanleggen van een parallel taxibaan tot de volledige lengte van de landingsbaan. Met deze infrastructuur zal het niet langer vereist zijn om terug te taxiën over de landingsbaan. Dit zal resulteren in verhoogde veiligheid voor de vliegtuigen en de operationele efficiëntie vergroten. 
- Nieuwe vliegtuigstandplaats voor het accommoderen van vier vliegtuigen die met het gebouw in verbinding zullen staan middels een passagiersbrug. 
 - Nieuwe brandweerkazerne die voldoet aan de internationale standaarden en die efficiënt is gepositioneerd om betere uitruktijden te kunnen garanderen. 
- Vervanging van de omrastering van het totale luchthaventerrein om te voldoen aan de nieuwe internationale standaarden. 

De president legt uit, dat het beleid van de overheid gericht is op het ontsluiten van Suriname, waarbij luchtvaartverdragen worden meegenomen bij het sluiten van bilaterale overeenkomsten.

De Staat draagt zorg voor deze expansie volgens de voordelige concessionele leningsvoorwaarden van de China Exim Bank. In de ontwerpwet wordt gevraagd om de minister van Financiën te machtigen de lening aan te gaan. De toestemming is nodig, omdat het plafond voor de wettelijke ruimte om te kunnen lenen al bereikt is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten