dinsdag 27 november 2018

Voorzitter bond bij Newmont: 'Nooit de bedoeling geweest om het bedrijf Newmont te bespreken'

Focus ligt op de cao-onderhandelingen die plaats moeten gaan vinden


De voorzitter van de Newmont Werknemers Organisatie (NWO), Murwin Leeflang, zegt vandaag, dinsdag 27 november 2018, op Starnieuws, dat de focus nu ligt op de cao-onderhandelingen die moeten komen. Tijdens de indiening hiervan heeft de vakorganisatie gevraagd om ontvangen te worden door de directie van de Amerikaanse multinational. Dat is ook gebeurd, vertelt Leeflang. Er zijn afspraken gemaakt om spoedig bij elkaar te komen en een traject uit te zetten. 

De vakbondsman zegt, dat de leden blij zijn dat ze de zijde van de vakorganisatie hebben gehoord. Het bestuur heeft gisteren en vorige week donderdag en vrijdag de leden geïnformeerd over de laatste stand van zaken.

Hij benadrukt, dat het nooit de bedoeling is geweest om het bedrijf Newmont te bespreken. Hij merkt op, dat in de berichtgeving over de gehouden persbriefing de indruk is gewekt dat de NWO het bedrijf tegen de schenen wil schoppen, dat de vakorganisatie ongenuanceerde uitspraken heeft gedaan en onwaarheden heeft verteld. Tijdens de persbriefing twee weken geleden zei Leeflang, dat er is geen arbeidszekerheid is en daarmee geen inkomenszekerheid aan de werkers van Newmont. De aangeboden collectieve arbeidsovereenkomst (cao) heeft dan ook als hoofddoel het bieden van arbeidsrechtszekerheid.

De arbeiders hebben op dit moment alleen een arbeidscontract voor bepaalde tijd waarin opgenomen is, dat de werkgever het recht heeft om de overeenkomst op elk moment te beëindigen, zegt de NWO-voorzitter. Ook wil de vakorganisatie het pensioen in goud. De directie van Newmont heeft zich daarna uitgesproken over de 'ongenuanceerde en zorgwekkende' uitspraken die de NWO heeft gedaan over de arbeidszekerheid van de werknemers bij het bedrijf.

Dit is volgens Leeflang niet het geval. Het doel van de persbijeenkomst was het informeren van de gemeenschap over het ontstaan van de organisatie, waar die tot heden is en hoe de organisatie verder zal gaan. De NWO-voorzitter geeft verder aan, dat de concessies van Newmont enorm uitgestrekt zijn waardoor het moeilijk is om mensen te bereiken, die verspreid werken in verschillende werkgebieden. Daarom is ook van dit forum gebruik gemaakt om hen informatie te geven.

Newmont is geïnformeerd, dat een persbriefing gehouden zou worden en achteraf is de informatie ook opgestuurd aan het bedrijf, vertelt Leeflang. Hij hoopt dat het niet als aanval wordt gezien op Newmont, omdat 'dit niet de bedoeling is geweest'. Er is volgens hem slechts gesproken over zaken die zijn geconstateerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten