dinsdag 27 november 2018

OM Sao Paulo beschuldigt ex-president Brazilië Lula da Silva van witwassen via betrekkingen met Equatoriaal-Guinea

'Lula beïnvloedde beslissingen van president Teodoro Obiang ten gunste van Braziliaanse ARG groep in het Afrikaanse land'

Advocaten van Lula spreken van 'ongeëvenaarde politieke vervolging'


De juridische problemen van de gevangen ex-president van Brazilië, Luiz Inacio Lula da Silva, zijn maandag 26 november 2018 toegenomen, nu hij door het Openbaar Ministerie (OM) van Sao Paulo wordt beschuldigd van het witwassen van geld in zijn betrekkingen met Equatoriaal-Guinea. 

'Lula gebruikte zijn internationale prestige om beslissingen van de president Teodoro Obiang (Nguema) van Equatoriaal-Guinea te beïnvloeden ten gunste van de Braziliaanse ARG groep in het Afrikaanse land', zei het parket in een verklaring. In ruil daarvoor wordt aangenomen dat Lula tussen september 2011 en juli 2012 een miljoen reais ($ 250.000) aan smeergeld heeft ontvangen onder het mom van donaties aan zijn liefdadigheidsinstelling Lula Instituut.

De vermeende gebeurtenissen gebeurden na zijn presidentschap 2003-10. Het Lula Instituut verwierp de beschuldigingen en zei dat al zijn 'ontvangen donaties ... legaal zijn, naar behoren zijn verklaard ... en gebruikt voor de activiteiten van het instituut, zonder enige compensatie.'

Volgens de Officier van Justitie, vroeg een uitvoerend lid van het civiele bouwbedrijf ARG 'de ex-president om de rol van tussenpersoon te spelen' met Obiang om de zakelijke transacties van het bedrijf in Equatoriaal-Guinea, met name de wegenbouw, te vergemakkelijken.

Lula zit al 12 jaar gevangenisstraf uit wegens het aanvaarden van een appartement aan zee als omkoping van een ander Braziliaans bedrijf, BTP, in ruil voor overheidsopdrachten voor de uitvoering van werken.

De 73-jarige oud-president is het onderwerp van vijf andere onderzoeken naar corruptie en het witwassen van geld, maar houdt vol dat hij onschuldig is inzake alle aanklachten.

Vrijdag werden hij en zijn opvolgster als president, en collega-lid van de Partido dos Trabalhadores, Dilma Rousseff, beschuldigd van het ontvangen van steekpenningen met geld dat was omgeleid van staatsolie-gigant Petrobras. Ze zijn beschuldigd van samenzwering om een ​​de facto criminele organisatie te vormen.

De advocaten van Lula hebben de aanklacht gebrandmerkt als 'ongeëvenaarde politieke vervolging',

Obiang, 76, is beschuldigd van onderdrukking van zijn tegenstanders en van verkiezingsfraude en corruptie. Hij greep de macht van zijn oom in een militaire staatsgreep van 1979 en heeft sindsdien het land geregeerd. In 2016 won hij een vijfde zevenjarig presidium met bijna 94 procent van de stemmen.

Equatoriaal-Guinea is een van de grootste olieproducerende sub-Sahara-Afrikanen geworden, maar een groot deel van de 1,2 miljoen inwoners leeft in armoede. Twee maanden confisqueerde de Braziliaanse politie meer dan $ 16 miljoen in contanten en luxe artikelen van een delegatie die Obiang's zoon Teodorin Nguema Obiang vergezelde, toen hij in Brazilië aankwam om, zo werd beweerd, een  ​​medische procedure te ondergaan.

(Suriname Mirror/AFP/France24)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten