dinsdag 27 november 2018

Bende 50 gewapende personen valt banken, militaire- en politie-kazerne aan in Bacabal, Maranhao (Brazilië)

Ook voertuigen in brand gestoken en drie verdachten doodgeschoten in vuurgevecht



Een bende van zo'n 50 gewapende personen viel zondagavond, 25 november 2018, twee banken en een militaire- en politie-kazerne aan, in een stad in het noordoosten van Brazilië, stak voertuigen in brand en veroorzaakte een schietpartij waarin drie verdachten de dood vonden. 

'Er was een aanval door een interstatelijke bende tegen Banco do Brasil, de politie confronteerde hen en confronteerde zich met moed en adequaat uitgerust, sommigen werden gedetineerd en drie aanvallers stierven', liet gouverneur Flavio Dino van Maranhao maandag in een 'tweet' weten:


De bende viel de twee banken in Bacabal, de staat Maranhao, aan in het noordoosten van Brazilië - ongeveer 1.700 kilometer van Rio de Janeiro - omstreeks tien uur 's avonds. lokale tijd zondag, aldus  Folha de Sao Paulo.


Bacabal heeft naar schatting 100.000 inwoners en ligt ongeveer 250 kilometer van de hoofdstad Sao Luis. De relschoppers verbrandden op zijn minst twee voertuigen en hielden een vuurgevecht tegen politie en leger, die zich in de kazerne bevonden. De bende bleef maandag tot drie uur 's ochtends uur in de stad, volgens Folha, die tweets van bewoners citeerde.

(Bron foto: Erisvaldo Santos-TV Mirante)
Banco do Brasil bevestigde de berichten aan de krant, terwijl de eigenaar van het andere bankagentschap Bradesco zei, dat het geen doelwit was van de aanval, voegde Folha eraan toe. Een afzonderlijk bericht van G1 Globo toonde afbeeldingen van het interieur van het Bando do Brasil-bureau waarvan werd gezegd dat het 'volledig verwoest' is. Er staat, dat de bank niet heeft onthuld hoeveel er is gestolen. G1 schrijft, dat drie mensen werden gearresteerd, waaronder iemand die verdacht werd deel te nemen aan de aanval, en twee andere mensen die de bank leken te betreden om papiergeld te stelen dat niet door de aanvallers was meegenomen.


Politie en militaire voertuigen werden vernietigd door de bende, die een vrachtwagen gebruikte om de ingang van het politiebureau te blokkeren om te voorkomen dat ze voertuigen gebruikten om hen te volgen.

Verschillende ingesloten politievoertuigen werden verbrand op het terrein van de politie, voegde G1 eraan toe. De aanvallers waren slechts ongeveer twee uur in de stad, maar namen een paar gijzelaars mee die later werden vrijgelaten nadat de bende ontsnapte, zei G1.

Brazilianen hebben eind oktober Jair Bolsonaro tot president gekozen, die op 1 januari een termijn van vier jaar zal beginnen.  Bolsonaro, een gepensioneerde militair die politicus werd, heeft beloofd zich hard te zullen verzetten tegen misdaad. Hij leidde een campagne op basis van nationalistische retoriek en verdedigde ook het Braziliaanse militaire bewind van 1964 tot 1985. De Braziliaanse militaire heerschappij werd gekenmerkt door ernstige repressie van linkse politieke groeperingen en sociale bewegingen.

(Suriname Mirror/G1 Globo/UPI/Twitter/Facebook/veja.abril)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten