dinsdag 23 juni 2020

Maak kennis met de creatieve transgemeenschap in dodelijkste favela van Brazilië

(Bron foto's: © JeanPaul Paula)
'Brasilândia is het zwaarst getroffen gebied in heel Brazilië'


In het eerste deel van een speciale Pride 2020-videoserie van British Vogue belicht Florian Joahn de travesti van Brazilië en geeft hij stem aan een creatieve gemeenschap in Brasilândia, een favela in São Paolo dat is tegenwoordig een van de gevaarlijkste plekken voor een transpersoon. 

Het Coronavirus heeft gemeenschappen over de hele wereld verwoest, maar in de favela's van Brazilië - de dicht opeengepakte sloppenwijken die de grootste stedelijke hotspots van het land bevolken - is het bijzonder meedogenloos geweest. De pandemie heeft ongelijkheden blootgelegd, zelfs tot aan de officiële gegevens die kunnen worden verzameld: op 21 juni had Brazilië meer dan een miljoen bevestigde gevallen en meer dan 50.000 geregistreerde sterfgevallen, maar velen hebben erop gewezen, dat deze cijfers niet gelden voor de favela's, waar armoede, slechte toegang tot gezondheidszorg en overvolle levensomstandigheden dodelijk zijn gebleken. Sommige favela's zijn begonnen met het online publiceren van hun eigen aantallen gevallen en sterfgevallen.


Florian Joahn, de regisseur die de eerste van zes films van British Vogue in opdracht van Pride 2020 produceerde, bedoeld om een ​​licht te werpen op tal van gemeenschappen binnen de LGBTQIA + -gemeenschap, maakte zijn film lang voordat de pandemie toesloeg. Ondanks het feit, dat hij in 2019 São Paulo heeft bezocht, toen hij enkele maanden tussen de inwoners van Brasilândia, een stadsdeel in het noorden, woonde, is hij zich volledig bewust van de ravage die het virus nu aanricht.

'Brasilândia is het zwaarst getroffen gebied in heel Brazilië', zegt hij tegen de Britse Vogue, terwijl hij telefonisch spreekt vanuit zijn huis in Londen. Het dodental in het district wordt geschat op 156, van de 11.000 in de staat São Paulo - maar de realiteit is veel hoger.

Te midden van deze strijd komt een vijf minuten durende film waarin de creatieve queer-gemeenschap in Brasilândia centraal staat, waaronder het Brasilandia.co-platform en het Deversos-collectief. Hun Instagram-feeds zijn een bron van constante creativiteit, @ Brasilandia.co en @Deversosc. 'De groep bestaat uit fotografen, artiesten, stylisten en ik wilde de enorme hoeveelheid potentieel die deze creatieve gemeenschap te bieden had, benutten', zegt Joahn.


De Director of Photography die aan de film werkte, Rodrigo Inada, was Braziliaans, net als de rest van de postproductieploeg, en het project was in hoge mate een samenwerking met de gemeenschapsfiguren zelf. Op de voorgrond van de trans-ervaring, maar ook gericht op de Braziliaanse cultuur, liet de film zich inspireren door de Braziliaanse folklore. Het wordt soundtracked door muziek van twee sleutelfiguren uit de queermuziekscene in Brazilië: Linn da Quebrada, een zwarte trans-activiste en muzikant (ze hielp een NGO oprichten voor transgenders in São Paulo), en haar jeugdvriendin Jup do Bairro, een zwarte trans-artiest. De overweldigende indruk is van de kracht en kracht van de transgemeenschap.

Wat volgt is een e-mailuitwisseling tussen de Britse Vogue en Iara en Fabiola, respectievelijk twee leden van het Brasilândia.co-platform en het Deversos-collectief, die in de film verschijnen en in de Brasilândia-favela wonen.

Hoe is het om een ​​transpersoon te zijn in Brazilië?

'Beangstigend, onzeker en frustrerend. Het is beangstigend om in het land te zijn dat de wereldranglijst voor de grootste [aantal] trans- en travestietmoorden leidt. Volgens ANTRA ( Associação Nacional de Travestis e Transexuais) was Brazilië verantwoordelijk voor 124 gevallen van [transgender] moorden in 2019. Elf transgenders worden in Brazilië dagelijks geslagen vanwege hun genderidentiteit. We missen zekerheid, genegenheid, kansen en rechtvaardigheid.'

Lees hier het complete artikel op Vogue.

(Suriname Mirror/Vogue UK/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten