dinsdag 23 juni 2020

Covid-19 dodental begint te stijgen in Bluefields aan Caribische kust Nicaragua

Medische bronnen in Nicaragua melden 2.500 vermoedelijke gevallen van Covid-19

Ziekenhuis kan stroom van patiënten niet aan 


In de afgelopen dagen bevatten alle berichten die afkomstig zijn uit Bluefields, aan de Caribische kust van Nicaragua, het woord 'dood'. Vorige week meldden lokale media in een periode van 48 uur ten minste twaalf sterfgevallen, en hoewel de oorzaken niet zijn gespecificeerd, beschouwen lokale medische bronnen dit als een alarmerend cijfer in tijden van de Covid-19-pandemie, die zich al heeft verspreid over die regio van Nicaragua. 

In de straten van deze zeer Caribische stad blijft de commerciële activiteit, inclusief bars en clubs, normaal, net als de verkoop van vis en zeevruchten.

In het Ernesto Sequeira Blanco Regional Hospital wordt echter een andere realiteit gezien. Bronnen in het ziekenhuis vertelden Confidencial, dat er in mei en juni ongeveer 2.500 vermoedelijke gevallen van Covid-19 zijn behandeld: mensen die aankomen met verschillende symptomen of ademhalingsproblemen, verschillende op zoek naar ruimte tussen de 117 bedden in het centrum. Een andere bron vertelt hoe de Clínica Médica Previsional, die dezelfde naam draagt ​​als het ziekenhuis, moest worden geëvacueerd naar kleinere gebouwen, zodat patiënten in delicate omstandigheden konden worden behandeld in dat gebouw waar ze ongeveer 35 bedden hadden toegevoegd.


Medische bronnen, die vroegen om niet te worden geïdentificeerd om represailles te vermijden, rapporteren naar schatting 60 sterfgevallen in deze periode, met dagen dat er vier tot zes mensen zijn overleden, en de patiënten, zo voegt een bron toe, blijven komen, ook al zijn er zijn slechts negen artsen voor het hele gebouw en negen beademingsapparaten voor kritieke gevallen.

In de schaarse informatie van het ministerie van Volksgezondheid (MinSa) over de pandemie zijn geen specifieke gegevens over de afdelingen of autonome regio's van het land. De enige gegevens per regio zijn afkomstig van het Observatorio Ciudadano COVID-19, die op 17 juni 136 vermoedelijke gevallen registreerde. Het aantal sterfgevallen is echter niet zo ver verwijderd en vertoont een versnelde toename. In tegenstelling tot de 60 sterfgevallen die door medische bronnen worden genoemd, rapporteert het Observatorio 34, een aantal dat verdubbelde ten opzichte van hun rapport zeven dagen eerder, toen het 17 sterfgevallen telde.


Twaalf dagen geleden hebben de moeder en grootmoeder van Haydee Bautista Covid-19 gecontracteerd. Ze weten niet hoe het is gebeurd, omdat hun gemeenschap, Karawala, al sinds 20 mei een zelfquarantaine had afgekondigd om besmetting te voorkomen. MinSa regelde een van de zes waterambulances die het in het hele land heeft, om beide vrouwen naar het ziekenhuis van Bluefields te brengen, waar ze zich in een delicate toestand bevinden. Ze moesten ongeveer drie en een half uur reizen om er te komen vanaf de monding van La Cruz de Río Grande, op 130 kilometer van de hoofdstad van de regio, omdat er geen wegen zijn om zieken te vervoeren, en al het vervoer is over water. Maar, niet iedereen heeft toegang tot het gebruik of de service van deze speedboten of panga's, en met zelfquarantaine is de service hiervan ook verminderd. 'Panga's passeren niet om de twee uur. Ze krijgen één panga per dag of helemaal geen gepland', zegt Shakira Simmons, een inwoner van Bluefields.

In de stad is het vervoer soepeler, maar om naar Managua te gaan is ook ingewikkeld geworden: de nationale luchtvaartmaatschappij La Costeña heeft de activiteiten in mei opgeschort en zelfs met de nieuwe weg is het een reis van acht uur naar de hoofdstad.

De bewoners van Bluefield zijn ook bezorgd, dat een groot deel van de bevolking doorgaat met hun normale activiteiten en met weinig beschermingsmaatregelen. Sportevenementen, bars, clubs en commercie blijven in het algemeen 'normaal', ondanks de kritieke toestand van de pandemie. Het risico bereikt dus ook mensen uit de naburige gemeenschappen die naar Bluefields blijven komen om producten te verkopen of te kopen in hun eigen boten of cayuco's, maar als ze geïnfecteerd raken, zullen ze terugkeren met het virus naar hun plaats.

Psychologe Lidia Hodgson zegt, dat de bevolking pas eind mei maskers begon te dragen en dat de poging tot zelfquarantaine in Bluefields mislukte na de Goede Week in april, toen de stad haar activiteiten hervatte alsof er niets was gebeurd. De mislukte zelfquarantaine is geen toeval. De economie in het gebied is meestal informeel en de werkgelegenheid wordt teruggebracht tot staatsinstellingen of sociale programma's. De rest is handel en enkele particuliere bedrijven, zoals productdistributeurs, detailhandelaren en banken. Mensen moeten dan een manier vinden om te overleven en ze blijven werken om hun voedsel te betalen.

Joseph Smith, een 58-jarige inwoner van Bluefields, thuis hersteld van Covid-19. 'Een dokter van de regering zei dat ik naar het ziekenhuis moest gaan en dat weigerde ik', zegt hij. 'Ik weigerde, omdat mensen die dat ziekenhuis binnenkomen er niet levend uitkomen', zei hij.

Het probleem is echter, dat veel mensen die thuis met de ziekte te maken hebben, ook de voorkeur geven aan natuurlijke geneeskunde, en artsen vrezen dat de situatie zal verergeren, waardoor infecties en sterfgevallen toenemen en de beperkte capaciteit van het ziekenhuis onder druk komt te staan. Thuis kampt de bevolking ook met de moeilijkheden van onregelmatige basisvoorzieningen. In de stad is er geen stabiele stromend water en in huizen vertrouwen de meeste mensen op hun eigen putten, vragen ze hun buren om water of wachten ze tot de leidingen die week werken, als ze geluk hebben.

Het verhaal is niet anders met de stroomvoorziening. Smith zegt dat er een stroomstoring is van een half uur tot zes uur per dag, een obstakel voor degenen die ervoor kiezen om thuis te werken, en zelfs voor degenen die in het ziekenhuis zijn opgenomen.

Afgelopen week kwam het nieuws over het overlijden van journalist Sergio Leon Corea, directeur van het radiostation La Costeñísima. De volgende dag overleed ook de ex-voorzitter van de Regionale Kiesraad, Orlando Obando, beiden werden opgenomen in hetzelfde ziekenhuis. Ook deze week werd in een groothandel de 93-jarige handelaar Francisco Quant dood aangetroffen. Hoewel zijn doodsoorzaak niet is opgehelderd, merkt psychologe Lidia Hodgson op, dat 'de afgelopen dagen moeilijk zijn geweest voor Bluefields, met zoveel nieuws over sterfgevallen', dat de bevolking rapporteert 'via mond-tot-mondreclame', ondanks stilte van de officiële autoriteiten.

(Suriname Mirror/Havana Times/Confidencial)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten