dinsdag 23 juni 2020

Covid-19-gevallen in 131 van de 153 gemeenten in Nicaragua

Aantal vermoedelijke gevallen 5.957 en het aantal sterfgevallen 1.688

'Tekort aan bedden in de ziekenhuizen en de afdelingen voor Covid-19-patiënten zitten vol'


Het Observatorio Ciudadano Covid-19 zag het aantal vermoedelijke gevallen stijgen tot 5.957 en het aantal sterfgevallen tot 1.688. Het aantal sterfgevallen dat de organisatie meldt, is 26 keer zo groot als het officiële cijfer van het ministerie van Volksgezondheid (MinSa, Ministerio de Salud), dat laatst 64 doden meldde en 1.823 positief getest. 

Het aantal door het Observatorio geregistreerde sterfgevallen is meer dan het dubbele van de 813 sterfgevallen die in een intern rapport van MinSa zijn geraamd voor de 180 dagen na het uitbreken van het virus in maart. Dat wil zeggen dat het aantal het dubbele is van wat was voorspeld, en in de helft van de tijd.

Van 11-17 juni telde het Observatorio, een burgerinitiatief, 903 nieuwe mogelijke gevallen. Dit is 18% hoger dan het aantal gevallen dat de week ervoor werd gemeld. Dit stijgingspercentage is de afgelopen weken stabiel gebleven.


Met betrekking tot de registratie van gevallen en sterfgevallen uitgevoerd door het Observatorio, geeft de organisatie toe dat haar cijfers rapporten bevatten van gevallen en sterfgevallen die de organisatie naderhand te weten kwam (in totaal 83 vermoedelijke gevallen en 15 sterfgevallen, die plaatsvonden tussen 23 mei en 10 juni 2020).


Volgens het Observatorio laten de beperkte statistieken van MinSa 'zien dat de regering dringend maatregelen moet nemen om te voorkomen dat mensen worden besmet. Om dit te doen, is het absoluut noodzakelijk dat het over gedetailleerde informatie beschikt waarop het zijn beslissingen kan baseren over hoe om te gaan met de huidige situatie'.

Het rapport van de Observatorio betreurt 'het grote gebrek aan medische hulpverleners die zich met het virus bezighouden, en de uitputting en stress van deze mensen. Dit verzwakt het vermogen van het volksgezondheidsstelsel om het niveau van deze crisis te bereiken ernstig.'


'De overheid moet meer gezondheidswerkers inhuren om adequaat te kunnen voldoen aan de vraag naar basis- en gespecialiseerde zorg in de [openbare] ziekenhuizen.' Het Observatorio meldt, dat het van zes afdelingen en de twee autonome regio's van de Atlantische kust rapporten heeft ontvangen over de ontoereikende reactie van de regering op de behoeften in de gezondheidscentra. Er is 'een tekort aan bedden in de ziekenhuizen en de afdelingen voor Covid-19-patiënten zitten vol'. Ook is gemeld, dat de afgelopen week 'op 11 afdelingen van het gezondheidspersoneel is ontslagen, bedreigd en gestraft. De meeste gevallen zijn in Managua geweest.'

In de week van 11-17 juni werden in totaal 275 nieuwe sterfgevallen geteld: een stijging van 20% ten opzichte van de week ervoor. Van elke afdeling en de autonome regio's 'kwamen berichten over een stijgend aantal sterfgevallen tijdens de week.' Ten minste tien gemeenten hebben voor het eerst gevallen gemeld. En het coronavirus treft nu 131 gemeenten in alle afdelingen van het land.

Managua heeft nog steeds het grootste aantal gevallen, 2551. Vervolgens Matagalpa met 610; Masaya, 535; León, 380; Chinandega 261; Estelí, 221, Jinotega, 184 en Granada, 174. Dit omvat zowel de officiële cijfers van het ministerie van Volksgezondheid als de vermoedelijke gevallen die aan het Observatorio zijn gemeld. Deze burgerorganisatie voor het verzamelen van virusgerelateerde gegevens zei, dat 127 van de sterfgevallen het gevolg waren van longontsteking en 1561 vermoedelijk van Covid-19.

'De sterfgevallen hebben plaatsgevonden in elk van de 17 afdelingen in het land, evenals in de autonome regio's', zeiden ze. Managua heeft ook het grootste aantal doden gehad: 664. Gevolgd door Masaya, met 216, Leon, met 133, en Chinandega, met 108.

(Suriname Mirror/Havana Times/Confidencial/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten