dinsdag 23 juni 2020

In Braziliaanse staat Rio de Janeiro gemiddeld elke dag vijf mensen gedood door politie

(Bron foto: Jovempan)
78 Procent van de slachtoffers heeft een donkerkleurig of zwart huidtype


In de Braziliaanse staat Rio de Janeiro worden gemiddeld elke dag vijf mensen gedood door de politie. Dat bracht het Braziliaanse nieuwsportaal G1 maandag 22 juni 2020 naar buiten. De cijfers komen van het Instituto de Segurança Pública do Rio (ISP-RJ. 

In de eerste vijf maanden van dit jaar kwamen op die manier 741 mensen om het leven, het hoogste aantal sinds het begin van de automatische telling 22 jaar geleden.

De Braziliaanse ordediensten staan bekend om hun hardhandige optreden. Ze vechten al jaren een oorlog uit met de drugsbendes in de sloppenwijken. Daarbij komen ook steeds onschuldige slachtoffers om.

Volgens G1 had maar liefst 78 procent van de slachtoffers een donkerkleurig of zwart huidtype.

Het aantal doden door ordediensten in Rio de Janeiro steeg sterk sinds 2018. Toen voegden de strijdkrachten van het leger zich bij de politiediensten. Er is veel kritiek op de gouverneur van Rio de Janeiro, Wilson Witzel, voor het politiegeweld in zijn staat. Hij staat erom bekend de criminaliteit hard aan te pakken in arme wijken. Hij wordt daarin gesteund door president Jair Bolsonaro. Die pleit ervoor dat politieagenten niet vervolgd kunnen worden als ze burgers doden.

(Suriname Mirror/Belga)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten