donderdag 5 maart 2020

Real-life 'Rio': Bijna uitgestorven ara's keren terug naar Brazilië

(Bron foto: AFP)
Groep bijna uitgestorven Spix's ara's keert terug haar natuurlijke habitat


In wat het vervolg zou kunnen zijn op de hitfilm Rio, arriveerde een groep bijna uitgestorven Spix's ara's dinsdag 3 maart 2020 in Brazilië in een poging terug te keren naar hun natuurlijke habitat.


De helderblauwe papegaaien, die in het wild zijn uitgestorven, zijn in 2011 beroemd geworden met de animatiefilm, met een ara van Spix die in gevangenschap in Minnesota is grootgebracht en terugkeert naar Brazilië om te proberen zijn soort te redden.

In de echte versie werkten natuurbeschermers aan beide zijden van de Atlantische Oceaan samen om 50 Spix's ara's van Duitsland naar Brazilië te sturen, waar het doel is ze opnieuw in het wild te introduceren.



De ara's arriveerden per vliegtuig in de noordoostelijke staat Pernambuco, zei het Braziliaanse Instituto Chico Mendes de Conservação da Biodiversidade, ICMBio. Het tweette een foto van minister van Milieu Ricardo Salles die een kooi vasthoudt met een van de vogels, met de boodschap: 'Ze zijn aangekomen!'



De ara's zullen nu worden gebracht naar een speciaal gebouwde faciliteit in de stad Curaca, in de naburige staat Bahia, zei ICMBio, dat aan het project werkt met een Duitse beschermingsgroep, de Association for the Conservation of Threatened Parrots (ACTP). 'Ze zullen de komende maanden worden voorbereid op hun hervestiging en verdere levensduur', zei ACTP op haar website. Dat omvat 21 dagen quarantaine, gevolgd door activiteiten die zijn ontworpen om de vogels te helpen zich aan te passen aan het klimaat en in het wild te overleven.

Vanaf 2021 zal een eerste groep van hen in het wild worden vrijgelaten. De rest blijft in de faciliteit om te fokken.

De Spix ara werd in 2000 in het wild uitgestorven verklaard, het slachtoffer van stroperij, vernietiging van habitats en handel in exotische huisdieren. Volgens ICMBio blijven slechts 163 van hen wereldwijd in gevangenschap leven.

Rio, met de stemmen van acteurs Jesse Eisenberg, Anne Hathaway en Jamie Foxx, vertelde het verhaal van Blu, een ara van Spix opgegroeid in het besneeuwde klimaat van Minnesota die wordt meegesleurd in een reeks avonturen en tegenslagen wanneer zijn eigenaar hem meeneemt naar Rio de Janeiro om te fokken met het laatst bekende vrouwtje van zijn soort. Het werd gevolgd door een vervolg in 2014. Samen hebben de films bijna USD1 miljard opgebracht.

(Suriname Mirror/AFP/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten