donderdag 5 maart 2020

DA’ 91, ABOP en PRO presenteren bij Kenniskring plannen uit verkiezingsprogramma's

Partijen vinden elkaar op vele plannen, maar er zijn ook verschillen

DA’91 wil af van een 'president met veel macht', maar ABOP wil juist het vanwege die macht


Herschikken van de miljarden aan schulden, heroprichten van Bruynzeel, auto's invoerrechtenvrij importeren, de rechterlijke macht onafhankelijk maken, het verkleinen van het ambtenarenapparaat, eigen productie verhogen, productiemateriaal en andere inputs invoerrechtenvrij maken, de rol van de president en De Nationale Assemblee aanpassen, de relatie met Nederland herstellen en visumvrij reizen naar het moederland, het veranderen van het kiessysteem, daadwerkelijke corruptiebestrijding. 

Dit zijn enkele van de plannen uit de verkiezingsprogramma's van DA’ 91, ABOP en PRO, die zij dinsdag op de Kenniskring hebben gepresenteerd. Kenniskring houdt elke eerste dinsdag van de maand een discussieavond in het Lalla Rookh-gebouw. Het thema dit keer was ‘Onze beleidsperspectieven na 25 mei?’, aldus Starnieuws vandaag, donderdag 5 maart 2020.

De inleidingen werden verzorgd door Edward Belfort, bestuurslid en Assembleelid van de ABOP, voorzitters Gerold Sewcharan van PRO, Angelique del Casilho van DA’91, en Dennis Lapar, directeur van Finance Suriname.

Lapar zou het hebben over de bijdrage van de diaspora, maar dat kwam volgens Starnieuws niet goed uit de verf. Hij kon niet concreet aangeven op welke manier de diaspora wil of zal bijdragen. Een punt was wel duidelijk; dat de diaspora niet wil investeren tijdens dit slecht financieel-economisch klimaat. De sprekers hadden 15 minuten de tijd om hun visie uit te leggen. Dat ging niet altijd zo gemakkelijk.

Sommige beleidspunten van de politieke partijen komen overeen. Zoals het versterken van de instituten die controle taken moeten uitoefenen, het verhogen van de eigen productie, de kwaliteit van het onderwijs en volksgezondheid verbeteren, de rol van SZF herzien, bestaande wetten die stil liggen daadwerkelijk toepassen, samenwerken met het buitenland om de grensoverschrijdende criminaliteit te bestrijden, herstellen van de Srd, het tegengaan van de dominantie van de economie door de Euro en Amerikaanse dollar, en indien mogelijk de economie dollariseren.

De beleidspunten verschillen op enkele gebieden. Zo wil DA’91 bijvoorbeeld af van een 'president met veel macht' terwijl ABOP het presidentschap wil vanwege die macht. Er werd vooral door de ABOP ook aandacht besteed aan het gronduitgifte- en huizenbouwbeleid.

Belfort deelde mee, dat zijn partij de grote lappen gronden die jaren onbenut liggen weer in handen van de overheid zal laten komen. Huizenbouw zal gestimuleerd worden door het invoerrechtenvrij maken van bouwmaterialen. Ook wil de partij de export van houtblokken aan banden leggen, het hout aanwenden voor de eigen markt en verwerken tot eindproducten. Daarvoor wil de partij onder andere Bruynzeel heroprichten. Die zal huizenpakketten leveren voor de binnenlandse- en de buitenlandse markt.

De ABOP beweerde verder, dat autohandelaren de samenleving uitbuiten door tweedehandse auto's te duur te verkopen. De partij wil dat aanpakken en mogelijk maken dat ‘gewone mensen’ zelf hun auto kunnen laten halen. Invoerrechtenvrij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten