donderdag 5 maart 2020

China wil investeringen stimuleren en banden met Colombia versterken

Chinese bedrijven steken miljarden in spoorprojecten, mijnen en andere investeringen

China wil ook deals om Colombiaanse bloemen, vlees en zuivelproducten te importeren


Beijing bereidt zich voor op een deal die de banden met Colombia, een van zijn nauwste Latijns-Amerikaanse bondgenoten, zou versterken, aangezien Chinese bedrijven miljarden in spoorprojecten, mijnen en andere investeringen steken.  

Volgens Lan Hu, de Chinese ambassadeur in Bogota, sluiten de regeringen een overeenkomst die elementen van het enorme infrastructuurprogramma van China, bekend als het Belt and Road Initiative, zou omvatten. Het zou ook overeenkomsten bevatten over politiek, economie, cultuur, wetenschap en technologie en sport, zei hij.

China heeft zwaar geïnvesteerd in de buurlanden van Colombia, waaronder Venezuela en Ecuador, en is nu de grootste handelspartner van verschillende Latijns-Amerikaanse landen.

Tot voor kort waren de banden met Colombia, de nauwste Amerikaanse bondgenoot in de regio, niet zo sterk. Dat is snel aan het veranderen. Sinds vorig jaar hebben Chinese bedrijven miljarden gecommitteerd aan Colombia, biedingen gewonnen om de eerste metrolijn van Bogota en een regionale spoorlijn te bouwen, en onder andere een goudmijn te verwerven.

'Hoewel we nu meer dan 40 jaar diplomatieke betrekkingen hebben, hadden we tot vijf jaar geleden niet veel commerciële relaties', zei Lan. 'De situatie is veel veranderd.' Chinese telecommunicatiebedrijven, waaronder Huawei Technologies Co. en ZTE Corp., zijn ook bereid om het 5G-netwerk van Colombia uit te bouwen, zei Lan. De vraag wie de volgende generatie draadloze netwerken bouwt, heeft Washington gealarmeerd, waar functionarissen landen hebben gewaarschuwd de controle over communicatienetwerken over te dragen aan Chinese bedrijven.

Lan zei dat China zijn aanwezigheid niet als een competitie met de Amerikanen beschouwt.

De Colombiaanse president Iván Duque bracht in juli een staatsbezoek aan Beijing en de Chinese president Xi Jinping overweegt een wederzijdse reis naar Colombia. China probeert dit jaar een bezoek te regelen, gaf Lan aan.

Tijdens het bezoek vertelde president Duque aan president Xi, dat het Belt and Road-initiatief 'erg interessant leek voor Colombia, en het aanvulde met een voorstel voor een completer document tussen de twee landen', bekend als het 'China-Colombia-initiatief'.

Een deal zou volgens Lan de weg vrijmaken voor meer investeringen, inclusief mogelijk in hernieuwbare energie, technologie en landbouw. China wil ook deals om Colombiaanse bloemen, vlees en zuivelproducten te importeren, voegde hij eraan toe.

De Colombiaanse economie groeide vorig jaar met 3,3 procent, de snelste van de belangrijkste Latijns-Amerikaanse economieën. Dat en zijn politieke stabiliteit maken het een aantrekkelijke plek om te investeren, verklaarde Lan.

(Suriname Mirror/Buenos Aires Times)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten