donderdag 5 maart 2020

PRO-voorzitter Sewcharan: 'Democratie wordt door enkele personen op subtiele manier nek omgedraaid'

'Rechtsstaat wordt door huidige politieke machthebbers om zeep geholpen'

'Onze democratie, onze waardigheid, wordt voortdurend te schande gezet'








'De democratie in Suriname wordt door enkele personen op subtiele manier de nek omgedraaid. Ook de rechtsstaat wordt door de huidige politieke machthebbers om zeep geholpen.' Tot die conclusie komt Gerold Sewcharan, voorzitter van politieke partij PRO, Partij voor Recht en Ontwikkeling. Hij debatteerde dinsdagavond in het Lalla Rookh-gebouw samen met andere politici tijdens de maandelijkse bijeenkomst van Kenniskring Suriname, zo bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 5 maart 2020. 

Sewcharan somde een aantal zaken en schandalen op die de rechtsstaat en de democratie in het land aantasten. 'En wij laten dat gebeuren', stelde de politicus. Hij voerde aan, dat Suriname een president heeft die is veroordeeld voor medeplichtigheid aan meervoudige moord, een minister van Financiën die de bevolking opzadelt met schulden 'alsof dat zijn taak is' en die 'onze rechtsstaat zonder moeite schoffeert'.

Ook wees hij erop, dat de zoon van de president in de gevangenis in de Verenigde Staten zit wegens veroordeling voor ernstige misdrijven en het land te kijk wordt gezet door een voormalige governor van de Centrale Bank van Suriname die aangeklaagd is voor het plegen van ambtsmisdrijven.

Het parlement is volgens Sewcharan een verlengstuk van de regering.

De wijze waarop de Kiesregeling door de regering is gewijzigd maakt voorts, dat het in de Grondwet en internationale verdragen verankerde recht op politieke vrijheid niet optimaal kan worden beleefd. 'Onze democratie, onze waardigheid, wordt voortdurend te schande gezet', concludeerde de PRO-voorzitter.

Sewcharan had ook geen goed woord over voor de wijze waarop de regering en regeringsgezinden de rechterlijke macht bejegenen. 'Juist de macht die ons moet beschermen tegen verkeerde wetgeving en slecht bestuur wordt stelselmatig door de huidige regering, althans de regerende partijen, geïntimideerd en belachelijk gemaakt. Er is sprake van karaktermoord op rechters', zei de politicus, die  advocaat is.

Hij vraagt zich af wat de bevolking te wachten staat na de recente uitspraken van NDP-ondervoorzitter Ramon Abrahams dat de rechterlijke macht hervormd moet of zal worden. 'Wie moedwillig het vertrouwen in rechters ondermijnt, zet de bijl aan de wortel van de rechtsstaat', aldus Sewcharan.

Om goede beleidsperspectieven te scheppen na de verkiezingen van 25 mei zal volgens hem eerst moeten worden gewerkt aan 'de versteviging van onze democratie en rechtsstaat'. Dat zal alleen kunnen indien de huidige regerende partijen uit het machtscentrum worden verdreven. 'Zij hebben namelijk lak aan democratie en rechtsstaat', constateerde de partijleider en voegde eraan toe dat Surinamers in een schijndemocratie en -rechtsstaat leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten