donderdag 5 maart 2020

Ex-president van Peru blijft gevangen in VS in afwachting uitlevering in omkopingszaak

(Bron foto: World Economic Forum/Daniel Ammann)
Rechter wil Alejandro Toledo Manrique niet onder huisarrest plaatsen

Oud-president zou lijden aan depressie en gezondheidsproblemen


Ondanks een getuigenis, dat de voormalige president van Peru Alejandro Toledo Manrique 'ernstig risico' loopt op geestelijke en lichamelijke achteruitgang in een semi-geïsoleerde gevangeniseenheid, weigerde een federale rechter woensdag 4 maart 2020 om hem vrij te laten en huisarrest op te leggen in afwachting van zijn mogelijke uitlevering wegens corruptie. 

Professor in de psychologie van University of California Santa Cruz, Craig Haney, die decennia lang de impact van opsluiting op de gezondheid van de mens heeft bestudeerd, getuigde vorige maand, dat de voormalige Peruaanse president geen betekenisvol sociaal sociaal contact heeft gehad en bijgevolg lijdt aan depressie en gezondheidsproblemen, en een 'ernstig risico' van verdere verslechtering.

De Amerikaanse Districts-rechter Vince Chhabria beval eerder de federale regering om Toledo vrij te laten, tenzij dit een einde zou kunnen maken aan zijn eenzame opsluiting in een beschermende eenheid in de gevangenis van Santa Rita in de provincie Alameda. De rechter vond dat het isolement een 'speciale omstandigheid' was die plaatsing van Toledo onder huisarrest rechtvaardigde.

Toledo werd in oktober verplaatst naar een speciale eenheid in de gevangenis Maguire in San Mateo County, waar hij meer toegang heeft tot dagkamers, een telefoon en tot eind januari een gevangene die in een aangrenzende cel woont. Ondanks die verbeterde omstandigheden, betoogde de openbare verdediger van Toledo, Graham Archer, dat de omstandigheden opvallend verwant zijn aan eenzame opsluiting en dat de gezondheid van zijn cliënt hierdoor snel verslechtert.

In een uitspraak van 7 pagina's van woensdag verwierp Chhabria dat argument en merkte gevangenispersoneel op, dat Toledo's gedrag soms veranderde van opgewekt naar depressief vóór evaluaties van zijn geestelijke gezondheid.



Toledo kwam niet naar het gerecht om die beschuldigingen te weerleggen. De rechter ontdekte ook, dat hoewel het getuigenis van Haney geloofwaardig was, het gebaseerd was op slechts twee gevangenisbezoeken met het voormalige staatshoofd. Bovendien heeft Haney geen rekening gehouden met een rapport waarin Toledo een gevangenispsychiater vertelde dat hij zich niet zo depressief of angstig voelde toen hij zijn medicatie nam, voegde Chhabria eraan toe.

'Dr. Haney's presentatie is niet voldoende betrouwbaar om het vermoeden van borgtocht op deze feiten te weerleggen', schreef Chhabria. Bovendien vond de rechter nieuw dat bewijs dat aan het licht kwam sinds oktober ook de stelling heeft veranderd of Toledo een ernstig vluchtrisico inhoudt.

Aanklagers ontdekten, dat de vrouw van Toledo, Elaine Karp-Toledo, geen bankrekening van $ 1 miljoen openbaarde bij het aanvragen van een gratis federale openbare verdediger. Dat nieuwe bewijs heeft de rechtbank van eerste aanleg van de rechtbank, die het vluchtrisico van de beklaagde evalueert, ertoe aangezet zijn eerdere aanbeveling om Toledo bij huisarrest vrij te laten met GPS-monitoring, in te trekken.

Acht mensen uit drie staten, waaronder de oude vrienden van Toledo, hebben een obligatie van $ 1 miljoen geplaatst om de vrijlating van de voormalige Peruaanse president te helpen veiligstellen. Ondanks hun vertrouwen dat Toledo niet zou vluchten, ontdekte Chhabria dat het verbergen van activa het minder waarschijnlijk maakt dat Toledo zijn verplichtingen zou nakomen. 'Terwijl levenslange vrienden hun huizen of aanzienlijke activa hebben ingezet op de belofte van Toledo om niet te vluchten, is het bedrog van zijn vrouw met betrekking tot meer dan een miljoen dollar aan activa - en de mogelijkheid dat nog verborgen fondsen een ontsnapping kunnen helpen - reden om te betwijfelen dat Toledo zijn einde van de overeenkomst zal handhaven', schreef Chhabria.

Gezocht in Peru op verdenking van het aannemen van $ 20 miljoen aan steekpenningen van een Braziliaans bouwbedrijf, beweert Toledo dat de beschuldigingen vals zijn, politiek gemotiveerd en gebaseerd op gedwongen getuigenverklaringen.

Toledo leidde de regering van Peru van 2001 tot 2006. Toledo werd op 16 juli gearresteerd door Amerikaanse marshals nadat de Peruaanse regering om uitlevering had gevraagd. Chhabria kreeg de zaak toegewezen nadat hoger beroep was aangetekend tegen de beslissing van de Amerikaanse magistraat Judge Thomas Hixson op 12 september om Toledo in de gevangenis te houden, ondanks zorgen over eenzame opsluiting.

Toledo's openbare verdediger, Archer, weigerde commentaar te geven op de uitspraak. Maar, woensdagmiddag diende Toledo een bezwaarschrift in bij het Negende Circuit.



(Suriname Mirror/Courthouse News/Scribd Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten