donderdag 5 maart 2020

Bouwsector dreigt in problemen te komen door forse prijsstijging cement en andere bouwmaterialen

(Bron foto's:: Facebook)
'Een zak cement die Srd 97 kostte sinds koers begon te stijgen, kost nu al Srd 115'


'Ik kan stoppen met bouwen. Een zak cement die nog Srd 97 kostte sinds de koers begon te stijgen, kost nu al Srd 115. Op sommige plaatsen wordt Srd 120 gevraagd. Begin januari kostte een pak nog Srd 77,50. Dit is verschrikkelijk. Ook rondijzer, stenen, en andere bouwmaterialen zijn de lucht ingegaan', zegt Rynal, die bezig is met het bouwen van een woning, vandaag, donderdag 5 maart 2020, op Starnieuws. 

Cement, ijzer, grind, zand, steen, hout en andere materialen zijn in prijs flink verhoogd.

'Het verschil in prijzen is ook enorm. Ik woon in Paramaribo-Noord, maar rij tot naar Jarikaba, Kwatta, Leidingen en Lelydorp om prijzen te vergelijken', zegt Rynal. 'Het is vreselijk als je ziet dat je veel meer hebt neergeteld voor een meubelbuis of rondijzer.'

Sommige winkels verhogen pas fors als ze een nieuwe lading binnenkrijgen. Anderen beginnen alvast te verhogen, want ze kijken naar de vervangingswaarde. De koers van de Amerikaanse dollar en euro stijgt als een raket omhoog. Op grond van de koers, worden prijzen haast dagelijks aangepast.

'Ik verhoog zodra de koers omhoog gaat, want wij moeten het geld omzetten in US-dollars', zegt een ondernemer. 'Ik moet de goederen weer importeren, dus ik heb geen andere keus. Om de dollars te kunnen kopen op de markt, moet ik de prijzen ook verhogen. Ik merk wel dat de omzet begint te dalen in de winkels'.

Een supermarkthoudster zegt, dat het gewoon verschrikkelijk is. 'Zo is roomboter met Srd 10 omhoog gegaan. Alle prijzen gaan omhoog. Een klein blik sardine is al boven de Srd 11. Klanten die in de winkel komen, schrikken van de prijzen', vertelt de onderneemster. 'En dollars kunnen we niet eens kopen. Er is weinig aanbod. Als het zo doorgaat, weten we niet of wij het hoofd nog boven water kunnen houden, want mensen kunnen steeds minder kopen.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten