vrijdag 29 juni 2018

Zo'n 80 Leden en medewerkers FARC-dissidentengroep gearresteerd in Ecuador en Colombia

'Ik weet van onze politie, dat er 52 arrestaties zijn verricht en 30 in Colombia, omdat ze behoorden tot de groep van Guacho'



De minister van Binnenlandse Zaken van Ecuador zei woensdag 27 juni 2018, dat meer dan 80 leden en medewerkers van een FARC-dissidentengroep (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) zijn gearresteerd in zowel Ecuador als Colombia.

Minister van Binnenlandse Zaken Mauro Toscanini deed de bekendmaking op de dag dat de lichamen van drie journalisten in Ecuador aankwamen, maanden nadat ze in het zuiden van Colombia werden vermoord door het zogenaamde 'Oliver Sinisterra Front'. De FARC-dissidenten worden geleid door 'Guacho', een Ecuadoraans voormalig lid van de Colombiaanse groep.

'Ik weet van onze politie, dat er 52 arrestaties zijn verricht en 30 in Colombia, omdat ze behoorden tot de groep van Guacho', vertelde Toscanini aan de pers.

Volgens de Ecuadoraanse minister zijn de Colombiaanse veiligheidstroepen 'Guacho dicht genaderd'. De groep, gevormd door de Ecuadoraanse FARC-dissident tijdens het vredesproces met wat de grootste rebellengroep van het land was, veroorzaakte ravage in het grensgebied. Niet alleen hebben ze veiligheidstroepen, journalisten en mogelijk ook energie-infrastructuur aangevallen, de groep heeft de lokale bevolking geterroriseerd om de controle over de lokale drugsroutes te behouden.


De Colombiaanse veiligheidstroepen schatten dat Guacho's groep ongeveer 500 leden telt en is alleen actief in het Colombiaanse grensplaatsje Tumaco en de naburige provincie Esmeraldas in Ecuador.

Met de hulp van Mexicaanse drugshandelorganisaties, heeft Guacho de jungle grensregio veranderd in een van de belangrijkste routes voor het verhandelen van Colombiaanse cocaïne naar Midden-Amerika en de Verenigde Staten.

Colombia's vice-president Oscar Naranjo stuurde in januari 2.000 soldaten naar Tumaco in een poging om de controle over het gebied terug te krijgen, maar zonder veel resultaat, volgens de lokale bevolking. Tumaco is niet alleen een van de armste en meest verwaarloosde regio's van Colombia, het is ook de belangrijkste coca-teeltregio van het Zuid-Amerikaanse land.


(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten