vrijdag 29 juni 2018

Gedenkteken voor alle tot slaafgemaakte Afrikanen die naar Suriname zijn gebracht

Enkele monumenten die met de slaven te maken hebben krijgen deze dagen extra aandacht

 
Een gedenkteken voor alle tot slaaf gemaakte Afrikanen die naar Suriname zijn gebracht wordt morgen bij Ston Trapu aan de Waterkant onthuld. Ook zij die geen voet aan wal hebben kunnen zetten door een vroege dood, zullen hiermee herdacht worden. Een deel van de slaven werd overboord gegooid als ze bijvoorbeeld niet fit genoeg werden geacht door de slavenhandelaren. 

De onthulling bij Ston Trapu is een van de vele activiteiten om 155 jaar Afschaffing van de Slavernij te gedenken en te vieren. De Nationale Commissie Herdenking Jubileumjaren hield gisteren een persconferentie over het jubileumprogramma, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 29 juni 2018.

Verschillende organisaties hebben verspreid over het land activiteiten georganiseerd. Sinds 27 juni zijn er activiteiten. De commissie ondersteunt en coördineert. Er is geen algemeen monument dat de slaven herdenkt, gaf voorzitter Henk Herrenberg aan. Het is daarom meer dan tijd dat er één komt, benadrukte hij.

De stichting 10 oktober 1760 gedenkt traditioneel de slaven die geen voet aan wal hebben gezet. Er wordt gevaren naar het punt waar de Commewijne- en Surinamerivier samenkomen om de verdronken slaven op culturele wijze te gedenken. De viering is niet al te uitbundig, zei Herrenberg. Er wordt zodanig gewerkt, dat de overheid niet voor alles hoeft in te komen, legde Herrenberg uit.

Dit jaar krijgen enkele monumenten die met de slaven te maken hebben, extra aandacht.

Het beeld van Kwakoe, waarvan de neus beschadigd was, wordt aangepakt. Onverlaten hadden de neus en de boeien eraf gehaald. Ondertussen is tenminste de neus hersteld.

Het Kodjo, Mentor en Present plein krijgt ook een beurt. De commissieleden storen zich eraan dat de plek onopvallend is en ook nog riekt naar urine. Er worden stappen ondernomen om het geheel representatief te maken, compleet met foto's en duidelijk opvallende informatie over wie Kodjo, Mentor en Present waren. Dit plein is ook het beginpunt van de traditionele fakkelloop die eindigt bij het Kwakoebeeld.

1 Juli wordt begonnen met 21 kanonschoten, deelde Herrenberg mee.

Inheemsen zullen in de Palmentuin een culturele activiteit hebben. Er zullen anders dan wat tot nu toe traditie was geen kransen, maar ‘maripaboto's met boeketies’ worden gelegd bij verschillende monumenten. Ook bij Baba en Mai.

Vanaf zeven uur ’s avonds is er op het Onafhankelijkheidsplein een nationale manifestatie. Alle bevolkingsgroepen zullen vertegenwoordigd zijn op het podium, kondigde Herrenberg aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten