vrijdag 29 juni 2018

Een eiland voor kust van Brazilië heeft zoveel slangen, dat mensen er niet mogen komen

Naar schatting zijn er tussen 2.000 en 4.000 giftige slangen op 'Snake Island'


Een eiland in Brazilië heeft zoveel slangen, dat mensen er niet mogen komen. Ongeveer 40 kilometer voor de kust van Brazilië is een eiland dat niemand ooit zou durven betreden. Volgens de legende werd de laatste visser die te dicht bij de oevers ronddwaalde dagen later op drift gevonden in zijn eigen boot, levenloos in een plas bloed.

Het mysterieuze eiland staat bekend als Ilha da Queimada Grande, en het is zelfs zo gevaarlijk om daar te voet te zetten, dat Brazilië het illegaal heeft gemaakt voor iedereen om te bezoeken.


Het gevaar op het eiland komt in de vorm van de eilandlanspuntslang (Bothrops insularis) - een soort adder en een van de dodelijkste serpenten ter wereld. De slangen kunnen uitgroeien tot meer dan anderhalf meter lang en naar schatting zijn er tussen 2.000 en 4.000 op het eiland, wat, niet verrassend bekend, staat als Snake Island.

A post shared by @ undilutedearth on

De eilandlanspuntslangen zijn zo giftig, dat een door de slang gebeten mens binnen een uur dood kan zijn.

Snake Island is nu onbewoond, maar mensen woonden daar gedurende een korte periode tot in de late jaren 1920, toen volgens de legende de plaatselijke vuurtorenwachter en zijn familie werden gedood door adders die door de ramen naar binnen glipten.

Vandaag de dag bezoekt de marine periodiek de vuurtoren voor onderhoud en zorgt ervoor dat er geen avonturiers te dicht bij het eiland ronddwalen.

Een andere lokale legende beweert, dat de slangen oorspronkelijk werden geïntroduceerd door piraten die de begraven schatten op het eiland wilden beschermen. In werkelijkheid is de aanwezigheid van de adders het resultaat van stijgende zeeniveaus - een minder opwindend oorsprongsverhaal dan paranoïde piraten, maar toch interessant.

Snake Island maakte vroeger deel uit van het vasteland van Brazilië, maar toen de zeespiegel meer dan 10.000 jaar geleden steeg, scheidde het van de landmassa en veranderde het in een eiland.



De dieren die op Queimada Grande geïsoleerd raakten, evolueerden in de loop van millennia anders dan die op het vasteland, met name de eilandlanspuntslang. Omdat de eilandadders geen prooi hadden dan slechts vogels, hielp moeder natuur hen extra krachtig gif te ontwikkelen, zodat ze vrijwel onmiddellijk elke vogel konden doden. Lokale vogels zijn te slim om te worden gevangen door de vele roofdieren die het eiland bewonen en de slangen vertrouwen in plaats daarvan op vogels die het eiland bezoeken om uit te rusten als voedsel. Lanskopslangen, de vastelands-neven en -nichten van de eilandlanspuntslang, zijn verantwoordelijk voor 90 procent van alle slangenbeten in Brazilië.



Er zijn geen fataliteitsstatistieken van de eilandlanspuntslang (omdat het enige gebied dat zij bewonen, van het publiek is afgesneden), maar iemand die is gebeten door een gewone lanskop heeft te maken met een kans van zeven procent op overlijden als hij niet wordt behandeld. De behandeling kan zelfs niet garanderen dat een slachtoffer van een lanskopbeet wordt gered: er is nog steeds een sterftecijfer van drie procent.

Het is moeilijk voor te stellen waarom iemand een plek wil bezoeken waar een pijnlijke dood op de loer ligt. Het dodelijke gif van de adders heeft echter bewezen, dat het helpt bij het bestrijden van hartproblemen. Dit heeft geleid tot iets van een zwarte marktvraag naar het gif. Voor sommige wetsovertreders is de verleiding van het geld een prikkel om de dood van Queimada Grande bijna te riskeren.

(Suriname Mirror/This is Insider/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten