vrijdag 29 juni 2018

Comité van Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld lijkt bestaansrecht te zijn verloren

Pad van Verzoening trekt slechts handjevol deelnemers

'Het gebaar is voor ons belangrijker dan de opkomst'


Er bleek gisteren weinig interesse te zijn voor het Pad van Verzoening, dat dit jaar voor de derde keer werd gehouden door het Comité van Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld. Ongeveer veertig personen, inclusief scholieren van de vijfde klas van de Oranjeschool, namen deel aan de wandeling vanaf Bastion Veere in het Fort Zeelandia, waar vijftien burgers en militairen in december 1982 zijn vermoord, zo bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 29 juni 2018.

Het handjevol mensen liep naar het dichtbijgelegen monument voor omgekomen burgers tijdens de Binnenlandse Oorlog aan de Waterkant. De mars werd daarna voortgezet naar het monument ter herdenking van militairen die eveneens tijdens de binnenlandse strijd zijn gedood aan de Gravenberchstraat. Bij beide monumenten zijn kransen gelegd in bijzijn van vicepresident Ashwin Adhin.

'Het gebaar is voor ons belangrijker dan de opkomst. We gaan er niet van uit dat we hier een massa krijgen. Het is een proces dat we zijn begonnen en een lange weg begint met een eerste stap', zegt comitévoorzitter Humphrey Jeroe.

'We hadden de ene keer veel meer mensen en de andere keer weinig, maar dat ontmoedigt ons niet om door te gaan, we weten dat mensen zich er langzamerhand bewust van gaan worden waarmee we bezig en dat is voor ons belangrijk.'

Anders dan gepland wordt vandaag de herdenking voortgezet in het inheemse dorp Redi Doti te Para. Dit gebeurt op verzoek van president Bouterse, aldus het Comité. 'De president zal gebruik maken van deze gelegenheid om het document van het grondenrechtenvraagstuk van de inheemsen te ondertekenen', zei Moejinga Aboikoni-Linga van het Comité, schrijft Starnieuws.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten