maandag 11 juni 2018

Mexicaans Congreskandidaat Fernando Puron in koelen bloede doodgeschoten

Sinds start verkiezingscampagne in Mexico in september zijn 112 kandidaten of politici gedood...

Ten minste 39 van de slachtoffers waren afkomstig van de PRI-partij van Puron


De Mexicaanse Congreskandidaat had net een debatzaal verlaten waar hij sprak over de openbare veiligheid in zijn noordelijke staat Coahuila. Hij loopt naar een persoon met een telefoon en poseert voor een foto. In een kwestie van seconden loopt een man van achteren op hem af en schiet hem in zijn hoofd, waardoor hij wordt gedood, en verdwijnt.




De dood vrijdagnacht, 8 juni 2018, van Fernando Puron van Coahuila bracht het aantal kandidaten of politici dat is omgekomen sinds de lancering van de verkiezingscampagne in Mexico in september, op 112, volgens de adviesgroep Etellekt.


Puron was de eerste kandidaat op federaal niveau om gedood te worden. Puron's Partido Revolucionario Institucional (PRI), bevestigde zijn dood, die werd vastgelegd op zwart-wit camerabeelden van bewakingscamera's die spoedig op social media circuleerden. Hoewel niet duidelijk genoeg om het gezicht van de moordenaar te laten zien, bracht de video de gevaren onder de aandacht van Mexicaanse kandidaten voor de verkiezingen van 1 juli.

'De Partido Revolucionario Institucional veroordeelt de aanval van onze kandidaat Fernando Puron in de stad Piedras Negras', aldus een PRI-verklaring. 'We eisen enige duidelijkheid van de autoriteiten over wat er is gebeurd en een passende straf voor degenen die verantwoordelijk zijn voor zijn dood.'

De politie heeft geen arrestaties verricht in de zaak.

In haar laatste rapport over politiek geweld in Mexico, met alle geregistreerde sterfgevallen van september 2017 tot 9 juni, vermeldt Etellekt geografische en partijgebonden gegevens over de politici en kandidaten die zijn omgekomen. Ten minste 39 van de slachtoffers waren afkomstig van de PRI-partij van Puron. Achttien waren afkomstig van de Partido de la Revolución Democrática (PRD) en 13 van de Partido Acción Nacional (PAN), volgens Etellekt.

Puron, voormalig burgemeester van Piedras Negras, werd tijdens het debat vrijdag gevraagd hoe hij de openbare veiligheid in de staat Coahuila zou verbeteren als hij werd gekozen. 'We moeten de criminaliteit onder ogen zien, we kunnen niet bang zijn, we moeten het bij zijn naam noemen', zei Puron, aldus de Mexicaanse krant Vanguardia.

PRI-lid Sonia Villarreal, die zich kandidaat stelt voor herverkiezing als burgemeester van Piedras Negras, zei zaterdag dat ze haar campagne voor onbepaalde tijd opschort. 'Na de laffe aanval tegen mijn vriend en collega Fernando Puron, heb ik besloten mijn campagne voor onbepaalde tijd op te schorten om me te concentreren op mijn taken als burgemeester', zei Villareal in een verklaring. 'We willen zijn naam niet nog eens extra toevoegen aan de lijst met kandidaten die het slachtoffer zijn geworden van deze betreurenswaardige daden.' 



Kandidaten zijn gedood in 22 van Mexico's 32 staten tijdens de campagne. De staat met het hoogste dodental is Guerrero, waar 23 kandidaten zijn gedood, volgens Etellekt.

President Enrique Peña Nieto, die op 1 december 2012 aantrad en niet herkozen kan worden, is door veel Mexicanen bekritiseerd vanwege zijn onvermogen om drugsgerelateerde misdaden te temmen tijdens zijn ambtsperiode. Meer dan 25.000 moorden werden vorig jaar in Mexico geregistreerd, het hoogste aantal sinds de regering de gegevens twee decennia geleden begon te volgen.

Politici op het campagnepad zijn veelbelovend om kartelgeweld aan te pakken. De huidige presidentiële koploper Andres Manuel Lopez Obrador heeft een openingsdialoog voorgesteld en zelfs sommige kartelleiders amnestie aangeboden. Hij zei ook, dat hij Amerikaanse leiders zou aanspreken om meer te doen om het drugsgebruik van Amerikanen in toom te houden. Mexicaanse drugskartels halen jaarlijks tussen $ 19 en $ 29 miljard uit de verkoop van drugs in de Verenigde Staten.

(Surinamee Mirror/CNN/Xinhua/YouTube/Twitter/Facebook)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten