vrijdag 29 juni 2018

Assemblee neemt wet 'Arbeid Kinderen en Jeugdige Personen' aan

Verontwaardiging bij Assembleeleden over afwezigheid aantal betrokken ministers

(Bron screenshot: YouTube/DNA Suriname)

Minister Moestadja: 'Laten wij niet populistisch doen en zeggen dat armoede leidt tot kinderarbeid'


De Nationale Assemblee (DNA) heeft gisteren de wet 'Arbeid Kinderen en Jeugdige Personen' met 34 algemene stemmen aangenomen. Vóór de stemming uitten verschillende leden hun bezorgdheid over het niet aanwezig zijn van de ministers van Onderwijs, Justitie en Politie, Sport- en Jeugdzaken en Sociale Zaken en Volkshuisvesting. De Assembleeleden deelden allemaal de mening, dat de uitvoering van deze wet een aangelegenheid van alle genoemde ministeries is, en niet alleen van het ministerie van Arbeid, waar Soewarto Moestadja leiding aan geeft, zo schrijft Starnieuws vandaag, vrijdag 29 juni 2018.

Moestadja zei, dat alle ministeries betrokken zijn geweest bij het opstellen van deze wet en dat zij ook meewerken aan uitwerking hiervan.

'Het feit dat de belangrijke ministeries voor de integrale aanpak moeten tekenen, hebt u niet zichtbaar gezien. Maar, wees verzekerd dat bij het maken van de integrale aanpak, het ministerie van Arbeid ook de andere ministerie bij heeft betrokken. Wij op het ministerie hebben ons voorgenomen om zeker in deze beleidsperiode vraagstukken serieuzer aan te pakken en wij zijn op de goede weg, uiteraard met DNA, waardoor wij enkele vraagstukken hebben kunnen omzetten in wetsproducten.'


 
De minister ging in op vragen die bij de vorige vergadering gesteld waren door Assembleeleden. Zo wilden zij weten hoeveel kinderen arbeid verrichten en wat de aanpak daarvan is tot nu toe. De bewindsman antwoordde, dat door het ministerie niet zelfstandig data worden verzameld over kinderarbeid, los van de gevallen die door Arbeidsinspectie zijn waargenomen. Grote onderzoeken uit eigen initiatief hebben de afgelopen jaren niet plaatsgevonden. Het laatste rapport dateert volgens Moestadja uit 2002 en had betrekking op een quick scan over de ergste vormen van kinderarbeid. Daar werden incidentele gevallen van de ergste vormen van kinderarbeid ontdekt. Ook waren er indicaties, dat andere gevallen zich mogelijk zouden voordoen, zoals kinderprostitutie.

Het rapport, dat via een externe opdracht werd verricht in 2012 over de goudvelden, maakt ook melding van gevaarlijke arbeid waarbij kinderen in het binnenland betrokken zijn. Het gevaar heeft te maken met het werken ‘in weer en wind’ en het gevaar van kwikvergiftiging en van het bedolven raken onder omvallende mijnwanden. 'De validiteit van dit rapport wordt echter niet door alle betrokken partijen in de wereld van arbeid erkend', zei de minister.

De minister zei ook, dat het probleem van kinderarbeid wereldwijd is.

'We kunnen niet zeggen dat armoede is gecreëerd door de regering-Bouterse. Wij zijn serieus bezig met het aanpakken van ontwikkeling. Laten wij niet populistisch doen en zeggen dat armoede leidt tot kinderarbeid. Kinderarbeid is van alle tijden in alle landen. Als wij erin slagen om de wet aanvaard te krijgen, dan is dat een serieus signaal naar de gemeenschap, inclusief de internationale gemeenschap dat wij inderdaad serieus met dit vraagstuk dealen. En dat wij rekening houden met de culturele samenstelling van onze samenleving. Als we daarin slagen, dan ben ik een tevreden minister.' benadrukt Moestadja.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten