vrijdag 29 juni 2018

Artiesten uit Ecuador, Peru en Chili komen 30 juni samen voor Concert voor Vrede en Integratie

Concert ter ere 20e verjaardag van vredesakkoord in 1998 tussen Ecuador en Peru



Andesartiesten uit Ecuador, Peru en Chili komen zaterdag 30 juni 2018 samen voor het Concert voor Vrede en Integratie ter ere van de twintigste verjaardag van het vredesakkoord dat in 1998 tussen Ecuador en Peru werd ondertekend.

'Van het Festival Internacional de Música de Alturas (FIMA), hebben we muziek altijd beschouwd als een element dat ons verenigt, zowel tussen landen als binnen ons eigen land', zei FIMA-directeur Gabriela Altuna. 'In dit geval sluiten we ons aan bij musici uit Chili, Ecuador en Peru, die al hun kunst van vrede en integratie bieden.'

Onder degenen die gepland staan om op te treden zijn de Chileense singer-songwriter, componist en muziekonderzoeker Fabiola Gonzalez; de Ecuadoraansee muzikant, onderzoeker en zanger Carlos Grijalva, en drie Peruaanse muziekonderzoekers.

Gonzalez, een 'folclorista' en 'Chinganera', wordt erkend vanwege haar poëtische teksten en traditionele gitaarritmes die de luisteraar naar de Pueblos en bergketens in Chili vervoeren. Ze is een van Chili's belangrijkste vrouwelijke folkzangers geroemd vanwege haar succes in het combineren van regionale liederen met nieuw gecomponeerde stukken voor een modern internationaal publiek.


Grijalva's muziek vertegenwoordigt ondertussen de levendige diversiteit van Ecuador, van de kust tot de toppen van de vulkanen. Van de ene emotionele uitvoering tot de volgende, weerspiegelt de zanger de gebruiken, cultuur en tradities van de Andes-natie.


Consuelo Jeri, 47, zingt over de Peruaanse cultuur: 'Andesvrouwen hebben betrekking op de goddelijkheid die zingt. En de goddelijkheid is de aarde. In de dorpen van de Peruviaanse hooglanden zingen de boeren voor de apus, de goden van de heuvels. En als een zoon sterft, begraaft zijn moeder hem met liedjes.'


Ten slotte, vergezeld door singer-songwriter Javier Lazo, deelt Carolina Araoz haar interpretatie van Peruviaanse ritmes door het koperachtige hart van haar saxofoon. De twee Peruviaanse onderzoekers presenteren een moderne compilatie van kustmuziek en traditionele poëzie.


Het eendaagse concert vindt plaats in Miraflores, Peru, om 19.00 uur, lokale tijd, op 30 juni en wordt mogelijk gemaakt met de medewerking van FIMA, Unesco, het Chileense ministerie van Cultuur, de ambassade van Ecuador in Peru, en El Lugar de la Memoria, la Tolerancia y la Inclusión Social (LUM).



(Suriname Mirror/TeleSUR/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten