vrijdag 29 juni 2018

Mexico gaat zondag 1 juli naar de stembus: 132 Politici zijn gedood sinds de campagne begon

48 Van de slachtoffers waren kandidaten, de rest partijmedewerkers


Zelfs voor een land dat verdoofd is door escalerend geweld, is de tol die het campagneseizoen in Mexico heeft geëist huiveringwekkend. In de negen maanden voorafgaand aan de presidentsverkiezingen van dit weekend zijn 132 politici gedood, aldus Etellekt, een bedrijf voor risicoanalyse en crisismanagement. 

Uit het rapport van het bedrijf, dat dinsdag 26 juni 2017 werd vrijgegeven, blijkt dat in 22 van de 32 Mexicaanse staten een politieke moord heeft plaatsgevonden sinds de campagne in september begon. Etellekt's stelt dat 48 van de slachtoffers kandidaten waren. De rest waren partijmedewerkers.

'Deze cijfers anticiperen op een serieuze uitdaging van veiligheid voor vrede en democratisch bestuur in deze regio's, en zouden de politieke partij kunnen verzwakken', aldus Etellekt.


Een van de meest schokkende sterfgevallen vond eerder deze maand plaats toen een Congreskandidaat met iemand poseerde voor een foto. Fernando Puron had zojuist een debat verlaten in de noordelijke staat Coahuila, waar hij had gezworen de misdaad aan te pakken toen een man van achteren op hem toe kwam en hem inhet hoofd schoot. Puron was lid van de Partido Revolucionario Institucional (PRI), de belangrijkste partij van Mexico. Volgens Etellekt heeft de partij 12 politici verloren door aanvallen - de meeste doden van allen.

Hoewel de motieven voor deze moorden onduidelijk zijn, wordt aangenomen dat drugskartels - die in grote delen van het land opereren - achter veel van hen zitten.


Velen hebben kritiek geuit op de huidige president Enrique Peña Nieto, die op 1 december 2012 aantrad vanwege zijn onvermogen om drugsgerelateerde misdaden in te dammen tijdens zijn ambtsperiode. De moorden die in de analyse naar voren kwamen, maken deel uit van een groter patroon van aanvallen op politici, zei Etellekt. Het telde 543 incidenten, inclusief ontvoeringen en afpersingspogingen.

Maar, het is niet alleen politiek geweld in Mexico. De moordcijfers van het land in 2017 waren het hoogst op recordniveau, met meer dan 25.000 moorden geregistreerd door de overheid. En mei 2018 was de dodelijkste maand die werd geregistreerd in Mexico, sinds de regering begon met het vrijgeven van gegevens over moord.


Volgens het meest recente rapport van de regering zijn er dit jaar in totaal 20.506 moorden gepleegd, alleen al in mei 4.381 moorden.

De verkiezingsdag in Mexico is zondag 1 juli, wanneer kiezers de nieuwe president van het land kiezen en duizenden congres-, staats- en lokale zetels vullen. Peña Nieto kan niet herkozen worden, omdat presidenten beperkt zijn tot een termijn van zes jaar.

(Suriname Mirror/CNN)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten