vrijdag 29 juni 2018

(VSB) wil dat regering aanpassing van nieuw minimumuurloon uiitstelt

'Regering moet onmiddellijk starten met tripartiete consultaties'

'Bedrijfsleven kan zich een verhoging van het minimumuurloon met een percentage van bijna 40 procent niet veroorloven'


De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) wil dat de regering de aanpassing van het nieuwe minimumuurloon aanhoudt. De regering moet onmiddellijk starten met tripartiete consultaties, zodat het bedrijfsleven zijn visie hierover kan geven. De VSB had verwacht, dat er overleg zou worden gepleegd bij het aanpassen van het algemeen minimum uurloon per 1 juli 2018, zo laat de vereniging vrijdag 29 juni 2018 in een persbericht weten, aldus Starnieuws. 

In een concept Staatsbesluit is dit bedrag aangepast naar Srd 8,40 en een hoger tarief voor bepaalde groepen, met name voor de horeca, winkelbedrijven en bewaking. De VSB wist dat het ministerie van Arbeid in de afgelopen maanden, onder meer door de instelling van een tripartiete commissie, het vraagstuk van het minimumuurloon aan het bestuderen was. Maar, de VSB had verwacht, dat middels sociale dialoog dit vraagstuk verder bekeken zou worden, inclusief de bespreking van het resultaat van het werk van de commissie, zodat nationale consensus bereikt zou worden over de aanpassing van het minimum uurloon.

De VSB stelt in de afgelopen jaren continu gepleit te hebben voor sociale dialoog en nationale consensus om uit de crisis te geraken en blijft ook nu voorstander hiervan om een minimumuurloon te bepalen.

'Suriname is in de afgelopen jaren door een financieel-economische crisis gegaan, waarbij er in opeenvolgende jaren zelfs sprake is geweest van een ernstige inkrimping van de economie, die nog steeds zijn weerga heeft op de economie. Hoewel de verwachting is dat de economie dit jaar met ongeveer 1 procent zal groeien, zal dit voor de meerderheid van het bedrijfsleven niet het geval zijn, maar bij gelijkblijvende of stijgende prijzen slechts voor enkele sectoren in de extractieve industrie. Het gros van het bedrijfsleven, bestaande uit micro-, kleine- en middelgrote bedrijven, is derhalve nog steeds dagelijks bezig om te overleven en kan zich een verhoging van het minimum uurloon met een percentage van bijna 40 procent niet veroorloven.'

'Een dergelijke verhoging op dit moment kan de fragiele economische stabilisatie ook ernstig bedreigen, omdat deze een stuwende werking zal hebben op andere lonen, terwijl vele bedrijven gedurende de crisis al meerdere keren hun lonen hebben aangepast op basis van de vigerende bedrijfsomstandigheden.'

De VSB wijst er ten overvloede op, dat de voorgestelde verhoging volledig voorbij gaat aan de capaciteit van werkgevers om het te kunnen betalen als gevolg van een toename van de omzet en/of verhoogde arbeidsproductiviteit.

De organisatie meent, dat de voorgestelde aanpassing een vergaande kostenverhogende impact heeft, zoals:
- verhoging bijdrage pensioenpremie door de werkgever
- verhoging vakantiegeld
- betaling horeca op zon- en feestdagen is gesteld op 80% van het loon.

De stuwende werking kan volgens de VSB ook onnodig inflatie aanwakkeren en andere macro-economische en monetaire gevolgen hebben, hetgeen Suriname op dit moment niet kan gebruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten