vrijdag 29 juni 2018

Colombiaanse vrouw op Curaçao veroordeeld voor kamers aanbieden aan illegale Venezolanen

Vrouw veroordeeld tot voorwaardelijke celstraf van 12 maanden en werkstraf van 240 uur


De Colombiaanse vrouw C.M.B.-J. (1964) is vandaag, vrijdag 29 juni 2018, door de rechter in Willemstad veroordeeld voor het tegen betaling onderdak bieden aan illegalen. Het betreft, conform de wet, een (lichte) vorm van mensensmokkel, zo bericht het Openbaar Ministerie.

B.-J. werd veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden en een werkstraf van 240 uur.

Volgens de rechter moest de verdachte beter weten en is zij ernstig nalatig geweest bij het, uit winstbejag, onderdak bieden aan illegalen.

De eis van het Openbaar Ministerie was in deze zaak een gevangenisstraf voor de duur van 18 maanden waarvan 9 maanden voorwaardelijk en 3 jaar proeftijd. De vrouw heeft conform de tenlastelegging van het Openbaar Ministerie Curaçao gehandeld in strijd met artikel 2:154 lid 1 van het Wetboek van Strafrecht Curaçao door 10 ongedocumenteerden (illegalen) uit Venezuela tegen betaling verblijf gegeven op een adres aan de Siouxweg.

Ieder van de slachtoffers moest de verdachte ongeveer 300 gulden voor deze dienst betalen. Zij handelde in deze uit winstbejag. Ook was haar handelen volgens de Officier van Justitie in strijd met de Protocol Tegen de Smokkel van Migranten over land, zee en in de luchten in strijd met het Verdrag tegen Transnationale Georganiseerde Misdaad (New York 2000).

De vrouw werd op 7 februari 2018 aangehouden en heeft 21 dagen in het kader van het onderzoek vastgezeten. Haar detentie werd op 1 maart 2018 door de Rechter-commissaris onder bepaalde voorwaarden geschorst. Een van de condities was dat zij het eiland niet mocht verlaten en vandaag, 29 juni, ter rechtszitting aanwezig moest zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten