vrijdag 29 juni 2018

Machtige medewerker van oud-president Lula, Brazilië, vrijgelaten in afwachting van hoger beroep

(Bron foto: Twitter)
Voormalig minister Jose Dirceu was een van de belangrijkste figuren in regering Lula da Silva

Dirceu is veroordeeld tot 30 jaar en negen maanden gevangenisstraf wegens corruptie en witwassen van geld


Een Braziliaanse rechtbank beval dinsdag 26 juni 2018 de voorlopige vrijlating van voormalig minister Jose Dirceu, die een van de belangrijkste figuren was in de regering van de voormalige president Luiz Inacio Lula da Silva.



Dirceu, een sleutelfiguur binnen de Arbeiderspartij (PT, Partido dos Trabalhadores), werd veroordeeld tot 30 jaar en negen maanden gevangenisstraf wegens corruptie, het witwassen van geld en criminele binding met de corruptiecirkel van Petrobras.


Volgens Agencia Brasil besliste de Tweede Kamer van het Federale Hooggerechtshof (STF, Supremo Tribunal Federal) met drie tegen één stemmen om Dirceu voorlopig vrij te laten, terwijl zijn verdedigingsteam een beroep doet op hogere rechtbanken.

Rechter Dias Toffoli van Hooggerechtshof riep op tot de vrijlating van Dirceu, gezien het feit dat zijn straf zou kunnen worden verlaagd door hogere rechtbanken, een motie die werd gesteund door twee andere leden van de Tweede Kamer. Dirceu's verdedigingsteam diende een motie in bij de STF, met het argument dat hij zijn beroep niet had opgebruikt.


De voormalige stafchef van de ex-presidenten Lula en Dilma Rousseff zat sinds mei in de gevangenis, op beschuldiging een van de leiders te zijn van een corruptiering gericht op Petrobras die gedurende meer dan een decennium miljarden dollars verduisterde.
Dirceu was tussen 1995 en 2002 voorzitter van de PT en werd gezien als een potentiële opvolger van Lula. Zijn politieke carrière viel uiteen in 2005 toen hij aftrad als wegens het 'Mensalao'-schandaal, waarbij de regering parlementariërs van de oppositie omkocht om voor belangrijke wetgeving te stemmen.


(SurinameMirror/Mercopress/La Chispa/Globo/Twitter/Folha de S. Paulo/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten