dinsdag 10 april 2018

Hoofdkapiteins der Saramaccaners horen niets van Bouterse in kwestie granman

'We hadden niet gedacht dat het zolang zou duren dat we niets horen, dat is niet goed'

Lang voortslepend granman-geschil lijkt geen prioriteit te zijn voor president


Hoofdkapiteins van de stam der Saramaccaners hebben nog niets vernomen van president Desi Bouterse over de kwestie invulling van de functie van granman. Zij hebben ruim een maand geleden in een brief aan Bouterse een oplossingsvoorstel gedaan, schrijft de Ware Tijd vandaag, dinsdag 10 april 2018.

Volgens hoofdkapitein Erwin Fonkel van Jaw Jaw is aan de president gevraagd om te besluiten wie van hen de functie van granman mag gaan bekleden.

De kapiteins vertegenwoordigen drie verschillende groepen. Elk van de kapiteins is van mening, dat de functie van granman uit de vertegenwoordigde groep moet komen. Dit op basis van afstammingsregels die op drie verschillende manieren toegepast zouden kunnen worden.

'We hadden niet gedacht dat het zolang zou duren dat we niets horen. Dat is niet goed. President moet ja of nee zeggen tegen het voorstel en dan zullen we weten wat we verder doen', zegt Fonkel. De brief bevatte geen tijdslimiet. 'We blijven wachten en weten nog niet wanneer we hierover bijeen zullen komen.'

Maar Carlo Sampie, hoofdkapitein van Nieuw Aurora, zegt dat hij nog maar een paar dagen zal wachten op een reactie. Daarna zal hij de andere hoofdkapiteins vragen om zich opnieuw over de kwestie te buigen. 'Misschien moeten we nog een brief richten aan de president om hem te herinneren', stelt Sampie. Ook hij had gedacht dat de president spoedig zou reageren op het schrijven.

Districtscommissaris Yvonne Pinas van Boven-Suriname heeft ook nog niets vernomen van Bouterse.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten