dinsdag 10 april 2018

Noorse aluminiumproducent Norsk Hydro ontkent dat Alunorte-raffinaderij in Brazilië lokale wateren heeft vervuild

Alunorte hoopt nu volledige productie van de fabriek te kunnen hervatten


De Noorse aluminiumproducent Norsk Hydro ontkent maandag 9 april 2018, dat zijn Alunorte-aluminiumoxide-raffinaderij in Brazilië de lokale wateren heeft vervuild, hetgeen in tegenspraak is met de bevindingen van Evandro Chagas Institute, een Braziliaanse volksgezondheidsgroep.

Onder verwijzing naar een interne studie en een rapport in opdracht van het groene adviesbureau SGW Services, zegt Hydro dat er geen bewijs is gevonden van overloop van zijn bauxietafzettingen of van enige significante of blijvende milieu-impact.




Het bedrijf heeft eerder toegegeven, dat het een aantal ongereguleerde lozingen van onbehandeld water had gedaan, waarvan het zei dat het 'volstrekt onaanvaardbaar was'. Hydro herhaalde maandag dat het de waterbehandeling van de plant zou verbeteren.

'Beide rapporten bevestigen onze eerdere verklaringen, dat er geen overloop was van de bauxietresiduafzettingsgebieden, evenals geen indicatie of bewijs van besmetting van de nabijgelegen lokale gemeenschappen van Alunorte als gevolg van de hevige regenval in februari', zei Hydro CEO Svein Richard Brandtzaeg in een verklaring.


Alunorte heeft momenteel een capaciteit van ongeveer 50 procent onder een rechterlijk bevel. Het bedrijf gelooft, dat de twee milieurapporten het bedrijf zullen helpen toestemming te winnen om de volledige output van de fabriek te hervatten, vertelde Brandtzaeg aan Reuters.

'Dit plaatst de feiten op tafel en geeft ons een fundament voor het oplossen van de situatie', zei hij, en voegde eraan, toe dat het bedrijf in een 'constructieve dialoog' was met de lokale autoriteiten.

Alunorte, gelegen in de Noord-Braziliaanse staat Para, is 's werelds grootste aluminiumoxide-raffinaderij met ongeveer 2.000 werknemers en een productiecapaciteit van 6,3 miljoen ton, waarmee bauxiet in aluminiumoxide wordt omgezet, dat wordt omgezet in aluminium bij smelters.

Op 6 april dagvaardde Alunorte aanklagers in de Braziliaanse deelstaat Para en vroeg een rechtbank om de bevindingen van het door de overheid gesteunde Evandro Chagas Institute te verwerpen. Eind februari hebben de Braziliaanse autoriteiten Hydro opdracht gegeven de productie van de fabriek tijdelijk te halveren.



(Suriname Mirror/Reuters/Prensa Latina/R7 Noticias/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten